Apakah Kerangka Rujukan dalam Pemasaran?

Proses memasarkan produk atau perkhidmatan baru bermula apabila anda membuat kerangka acuan. Pada asasnya, kerangka rujukan adalah cara produk anda dirasakan oleh pasaran dan pengguna; sebagai contoh, pengguna dapat dengan mudah mengenal pasti minuman cola baru termasuk dalam kategori minuman ringan. Anda memerlukan kerangka rujukan supaya bakal pelanggan anda dapat membandingkan produk anda dengan produk lain dalam kategori yang sama yang menawarkan faedah yang serupa.

Faedah Rujukan

Tidak ada yang akan membeli produk anda kecuali anda berjaya meyakinkan orang bahawa produk anda menawarkan beberapa jenis faedah. Sekiranya anda mengeluarkan kereta, anda memasarkan kereta tersebut sebagai mekanisme untuk mengangkut orang ke antara lokasi yang berbeza. Oleh itu, anda menggunakan pengangkutan sebagai kerangka rujukan anda.

Sekiranya anda melancarkan peranti elektronik genggam baru, anda mungkin menggunakan komunikasi sebagai titik rujukan anda kerana anda boleh menggunakan peranti tersebut untuk membuat panggilan telefon, mengirim e-mel atau mesej teks. Anda menggunakan kerangka rujukan untuk mengkategorikan produk anda agar orang tahu bahawa anda telah menghasilkan alat komunikasi berbanding kenderaan atau minuman ringan.

Kerangka konsep rujukan menjelaskan cadangan nilai produk anda dan meletakkannya di dalam pasaran.

Titik Pariti

Setelah menetapkan kerangka rujukan anda, anda boleh mula membandingkan produk anda dengan jenis produk yang serupa. Apabila anda melakukan ini, anda menonjolkan perkara yang setara . Anda hanya perlu memikirkan perkara yang setara jika produk anda menawarkan beberapa jenis faedah yang tidak dapat ditawarkan oleh pesaing anda. Telefon bimbit anda mungkin mempunyai ciri yang sama dengan telefon pesaing anda, dalam hal ini anda mempunyai beberapa titik persamaan. Walau bagaimanapun, jika telefon anda mempunyai penerimaan yang lebih jelas atau kosnya lebih rendah, anda boleh menunjukkan titik persamaan tersebut sebagai alasan pengguna membeli produk anda dan bukannya pesaing anda.

Titik Perbezaan

Setelah menggunakan persamaan produk untuk keuntungan anda, anda juga mesti mencari titik perbezaan untuk menonjolkan faedah yang dinikmati orang ketika mereka membeli produk anda. Sekiranya kereta anda mempunyai ciri keselamatan yang tidak tersedia dari pengeluar lain, maka ciri keselamatan tersebut adalah perbezaan yang harus anda ketahui. Anda tidak boleh mempublikasikan titik perbezaan yang mencerminkan jenama anda secara negatif. Jangan menyoroti hakikat bahawa kereta anda tidak dapat memandu secepat kereta yang dijual oleh pengeluar lain.

Rangka Psikologi Rujukan

Anda mesti membina kempen pemasaran dan jenama anda di sekitar kerangka rujukan anda, termasuk titik persamaan dan perbezaan. Walau bagaimanapun, kerangka rujukan anda mesti berkembang dari masa ke masa kerana manfaat produk anda yang sering diabaikan oleh orang lain pada awalnya akan menjadi lebih penting.

Sekiranya produk anda terbukti lebih tahan lama daripada jenis produk yang serupa, maka anda harus mengembangkan kerangka rujukan anda untuk memasukkan fakta tersebut. Anda mungkin juga perlu menunjukkan titik persamaan atau perbezaan baru untuk mengatasi kempen pemasaran pesaing anda. Sekiranya pesaing anda menonjolkan kekurangan kuasa kereta anda, anda mungkin menonjolkan kecekapan bahan bakar kenderaan anda untuk mengatasi kesan titik perbezaan itu.

Ini semua mempengaruhi psikologi di sebalik konsep pemasaran faedah dan hasil. Anda menunjukkan kepada pasaran apa masalah yang diselesaikan oleh produk semasa membuat keperluan berdasarkan permintaan untuk produk tersebut. Kerangka rujukan sangat penting untuk membina program pemasaran gambar anda yang lebih besar.