Seberapa kerap Google Analytics dikemas kini?

Google menawarkan alat percuma yang membolehkan anda mengesan prestasi dan mengurus penampilan laman web anda dalam senarai carian. Google Analytics adalah utiliti lalu lintas yang tidak memerlukan pemasangan di laman web anda. Walaupun perkhidmatan belum menawarkan penjejakan masa nyata, anda boleh log masuk sekali sehari untuk melihat statistik yang dikemas kini.

Latar belakang

Perkhidmatan Analitis Google menyediakan statistik untuk lalu lintas laman web anda. Setelah anda memasang sedikit kod ke laman web anda, anda boleh mengakses papan pemuka Analitis anda untuk melihat maklumat seperti jumlah pelawat, paparan halaman, paparan halaman setiap lawatan dan masa rata-rata yang dihabiskan di lokasi. Google Analytics juga memberikan pandangan mengenai istilah carian yang digunakan pengunjung untuk mencari laman web anda dan pautan mana yang mereka klik untuk mengaksesnya. Google secara berkala mengemas kini maklumat ini dan membolehkan anda mengubah jangka masa data sehingga anda dapat melihat tren dalam jangka masa yang berbeza-beza.

Kemas kini Kekerapan

Menurut Google, statistik laman web dikemas kini setiap 24 jam, tetapi syarikat tidak secara spesifik menyatakan berapa lama masa yang diperlukan untuk mengemas kini maklumat lain yang mungkin berkaitan dengan akaun Analitis Google anda. Contohnya, anda mungkin juga menggunakan AdWords Google untuk membeli iklan berdasarkan teks di laman web lain. Profesional seperti perunding pemasaran Internet Talal Melhem mencadangkan bahawa data lalu lintas dikemas kini setiap tiga hingga empat jam, AdWords boleh memakan waktu hingga 24 jam dan data E-dagang di papan pemuka Analitis Google anda ketinggalan lebih lama hingga 72 jam.

Kepentingan

Kerana statistik ditangguhkan dalam Analitis Google, data terbaru akan menunjukkan lalu lintas anda dari semalam. Sekiranya anda telah membuat perubahan terkini pada laman web anda, pengoptimuman mesin pencari, penjenamaan atau pengiklanan yang diperluas, anda mesti menunggu satu hari untuk melihat bagaimana perubahan tersebut mempengaruhi lalu lintas. Namun, kerana Google beroperasi dengan kelewatan, perkhidmatan ini dapat memproses semua data anda dan hanya memaparkan jumlah lalu lintas terakhir ketika akhirnya dikemas kini.

Penjejakan Masa Sebenar

Pada bulan Oktober 2011, Google mengumumkan penjejakan data masa nyata melalui Analitis Google. Penjejakan masa nyata membolehkan anda melihat statistik terkini semasa ia berlaku. Namun, pada tarikh penerbitan, belum dilaksanakan sepenuhnya dengan Google Analytics, dan Google belum mengumumkan kapan ia akan dilancarkan sepenuhnya. Anda dapat mendaftar untuk menjadi bagian dari pengujian awal program ini sebelum menjadi ciri tetap Google Analytics.