Bilakah Cukai Gaji Tidak Perlu Ditahan?

Walaupun sebahagian besar pendapatan yang anda bayar pekerja dikenakan cukai, jenis pekerja tertentu dikecualikan daripada pemotongan cukai gaji. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mengenakan dua cukai yang berbeza ke atas pendapatan pekerja, satu, yang juga harus dibayar oleh majikan, dan satu lagi kepada majikan. Sekiranya anda mengambil pekerja khas dan tidak pasti sama ada gaji pekerja tersebut dikecualikan daripada cukai gaji, rujuk Surat Pekeliling E, atau Penerbitan 15 di laman web IRS.

Cukai pendapatan

IRS menghendaki majikan menahan dua jenis cukai gaji dari upah pekerja - cukai persekutuan dan FICA. Cukai pendapatan persekutuan terdiri daripada cukai yang dikenakan ke atas pendapatan individu oleh IRS. Cukai FICA, atau Akta Caruman Insurans Persekutuan, termasuk cukai Jaminan Sosial dan Medicare. Pada tahun 2013, Jaminan Sosial dikenakan cukai sebanyak 6.2 peratus atas gaji $ 113,700 pertama dan dibayar oleh pekerja dan majikan. Kedua-duanya juga bertanggungjawab untuk cukai Medicare pada kadar 1.45 peratus dari keseluruhan gaji pekerja. Satu jenis cukai gaji yang lain adalah cukai FUTA, yang merupakan Akta Pengangguran Persekutuan, yang dibayar oleh majikan untuk membiayai faedah pengangguran persekutuan dan negeri. Hanya $ 7,000 pertama gaji pekerja dikenakan cukai FUTA pada kadar 6 peratus.

Pekerja Keluarga

Anak anda dikecualikan dari cukai FICA sehingga usia 18, atau 21 tahun jika untuk perkhidmatan domestik, dan dikecualikan daripada cukai FUTA sehingga usia 21 tahun. Ibu bapa atau pasangan anda dikecualikan daripada cukai FUTA, tetapi dikenakan cukai FICA melainkan jika pembayaran itu adalah untuk perkhidmatan domestik . Semua ahli keluarga, tanpa mengira usia atau hubungan, dikenakan pemotongan cukai pendapatan persekutuan. Sekiranya anda mengupah ahli keluarga, selain anak, ibu bapa atau pasangan anda, ahli keluarga tersebut dikenakan cukai FICA dan FUTA.

Warga asing dan bukan penduduk

Dalam kebanyakan kes, pendapatan AS yang diperoleh oleh orang asing dikenakan cukai pendapatan persekutuan 30 peratus melainkan ada perjanjian antara negara asing dan AS. Bagi penduduk asing, pemotongan cukai pendapatan, cukai FUTA dan FICA ke atas pendapatan yang diperoleh di AS adalah dikenakan cukai yang sama dengan warganegara AS. Untuk pendapatan yang diperoleh di luar AS, anda mesti menahan cukai pendapatan persekutuan. Cukai FICA ditahan hanya jika orang asing pemastautin bekerja untuk majikan Amerika atau majikan Amerika berdasarkan perjanjian. Sebilangan besar pendapatan yang diperoleh di luar AS oleh penduduk asing dikecualikan daripada cukai FUTA melainkan diperolehi berkaitan dengan pesawat atau kapal Amerika.

Pekerja yang Meninggal Dunia

Untuk upah yang dibayar kepada benefisiari atau harta pusaka sepanjang tahun kematian pekerja, upah dikecualikan daripada pemotongan cukai pendapatan persekutuan, tetapi tertakluk kepada cukai FUTA dan FICA. Sebarang upah yang dibayar kepada harta pusaka atau waris setelah tahun kematian pekerja dikecualikan dari semua cukai.

Pekerja Kurang Upaya

Upah untuk pekerja yang kurang upaya dikenakan cukai pada tahun pekerja menjadi kurang upaya. Untuk upah yang dibayar pada tahun-tahun berikutan pekerja tersebut berhak mendapat faedah hilang upaya, hanya gunakan cukai pendapatan persekutuan dan cukai FUTA untuk pendapatan pekerja. Pendapatan pekerja kurang upaya dikecualikan daripada cukai FICA sekiranya pekerja tersebut tidak bekerja dalam tempoh anda membuat pembayaran.

Kakitangan Kerajaan

Kakitangan kerajaan biasanya dikenakan cukai persekutuan dan FICA dan dikecualikan daripada cukai FUTA, tetapi ada beberapa pengecualian. Pekerja kecemasan yang diupah secara sementara untuk membantu dengan keadaan kecemasan dan bukan pekerja tetap dikecualikan dari cukai FICA. Pekerja pilihan raya dikecualikan daripada cukai jika pekerja berpendapatan kurang dari $ 1.600. Kakitangan kerajaan persekutuan AS yang diambil sebelum 1984 dikecualikan daripada bahagian Jaminan Sosial dari cukai FICA.

Pekerja Lain

Pekerja rumah, seperti tukang masak, tukang kebun atau pengasuh, dikecualikan daripada cukai pegangan persekutuan, cukai FICA dan FUTA untuk pembayaran tanpa wang tunai. Pembayaran yang dibuat kepada rakan kongsi dan mereka yang tertakluk kepada Akta Persaraan Keretapi dikecualikan daripada cukai FUTA dan FICA. Rakan kongsi juga dikecualikan daripada pemotongan cukai persekutuan. Sebilangan besar pembayaran yang dibuat di bawah rancangan persaraan dan pencen dikecualikan daripada pemotongan cukai pendapatan persekutuan, tetapi ada keadaan khas. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai mengenakan cukai pembayaran persaraan, lihat Penerbitan 15 di laman web IRS.