Apakah Berbagai Jenis Metodologi Pengurusan Projek?

Pengurusan projek bukan untuk orang yang suka berimprovisasi. Dari masa ke masa, pengurus projek profesional telah mengembangkan beberapa kaedah yang canggih untuk mengesan semua bahagian bergerak yang membentuk sebuah projek, dan anda boleh mendapat manfaat dari kebijaksanaan yang dikumpulkan ini. Kaji pelbagai kaedah untuk mencari gaya yang sesuai dengan perniagaan, projek dan kekuatan anda sendiri.

Kaedah Air Terjun

Kaedah air terjun adalah pendekatan linear. Setiap peringkat projek selesai sebelum peringkat seterusnya dimulakan. Biasanya terdapat "gerbang" antara tahap, seperti tinjauan pengurus terhadap output dari setiap tahap.

Dalam kaedah air terjun yang biasa, pengurus projek terlebih dahulu menentukan keperluan untuk projek tersebut, dan kemudian pemaju projek merancang projek tersebut, ahli projek membina projek tersebut dengan menyusun semua potongan dan pengurus kemudian mengintegrasikan projek tersebut ke dalam perniagaan untuk diuji dan penyahpepijatan. Setelah projek siap, pengurusan melaksanakan projek tersebut dan pengurus ditugaskan untuk mengekalkannya.

Pendekatan tangkas

Pendekatan lincah menghilangkan idea untuk mengembangkan projek secara berurutan. Sebaliknya, pasukan projek membentangkan versi projek yang cukup lengkap untuk berpotensi untuk dilaksanakan. Anggota pasukan menghadiri perjumpaan "scrum" di mana mereka menilai versi terkini projek dan memberi cadangan penambahbaikan. Pembangun projek kemudian membuat versi kedua dengan perubahan yang disarankan dan membentangkannya. Proses ini dapat diteruskan melalui empat atau lebih versi sehingga proses scrum telah memenuhi semua syarat. Ringkasnya, kaedah tangkas menyajikan versi projek penuh yang boleh diubah.

Six Sigma

Kaedah Six Sigma berfungsi dengan baik untuk projek yang dapat anda ukur dengan tepat. Ideanya adalah untuk mencari penyimpangan dari kesempurnaan mutlak dan menangani penyebab penyimpangan tersebut. Untuk melakukan ini, anda menentukan, mengukur, menganalisis, memperbaiki dan mengawal projek sepanjang pembangunan dan pelaksanaannya sehingga anda mencapai hasil yang anda inginkan dengan sedikit variasi. Sebagai contoh, projek untuk membina sistem perisian yang mengesan penggunaan bukan pekerja komputer pekerja boleh memanfaatkan pendekatan Six Sigma. Kesempurnaan mutlak akan mengesan setiap penggunaan komputer perniagaan secara peribadi. Anda akan menguji dan memperbaiki sistem supaya tidak ada lebih dari 3,4 kecacatan per juta peluang. Ini adalah standard Six Sigma.

Teknik Kanban

Dengan kanban, pengurus projek menggunakan papan putih dengan nota pelekat yang diletakkan di salah satu daripada tiga lajur: "dalam barisan," "dalam proses" dan "baru selesai." Nota tersebut mengandungi penerangan mengenai tugas projek. Pasukan dapat dengan mudah melihat tugas apa yang akan dilakukan, tugas mana yang sedang dikerjakan dan yang selesai. Sekiranya seseorang membawa tugas baru, pengurus projek dapat melihat di mana tugasnya berada di papan kanban dan bagaimana ia mempengaruhi tugas-tugas lain. Sebagai contoh, tugas baru dengan sangat mendesak dapat menyebabkan tugas yang sedang berlangsung ditangguhkan dengan dipindahkan kembali ke lajur "dalam barisan".

Pendekatan Hibrid

Terdapat banyak pendekatan lain untuk pengurusan projek yang memerlukan pelbagai tahap kaedah formal. Sebilangan kecil carian dalam talian atau perbincangan dengan rakan anda pasti akan menghasilkan sistem lain.

Banyak pengurus projek yang berpengalaman menggabungkan idea dari kaedah pengurusan projek yang berbeza untuk menghasilkan pendekatan hibrid mereka sendiri. Sebagai contoh, seorang pengurus yang menyukai kaedah air terjun mungkin "meminjam" idea lekat dari kaedah kanban untuk menambah pendekatannya.