Apakah Peranan Kepemimpinan Pengurusan dalam Memotivasi Pekerja?

Sebagai pengurus syarikat, salah satu tanggungjawab utama anda adalah memotivasi pekerja anda untuk melakukan kerja terbaik. Tidak ada pertikaian mengenai kepentingan motivasi pekerja; mereka yang merasa positif dengan pekerjaan mereka lebih terlibat, perasaan yang sering menjadikan mereka lebih produktif. Seorang pengurus yang berusaha memaksa pekerja untuk "bekerja lebih keras" bernasib baik untuk mencapai hasil jangka pendek. Tetapi seseorang yang dapat memotivasi pekerja dapat melihat tujuan perniagaannya dipenuhi - membuktikan bahawa ada hubungan langsung antara kepemimpinan dan motivasi.

Fahami Apa yang Memotivasikan Setiap Pekerja

Pertama, pengurus mesti meluangkan masa untuk mengetahui apa yang memotivasi pekerjanya, kata America's Job Exchange. Dengan anggapan bahawa setiap orang dapat didorong oleh insentif yang sama adalah satu kesalahan kerana orang lain berbeza. Ada yang didorong oleh wang dan faedah; ada yang terdorong oleh pujian; dan yang lain didorong oleh konsesi keseimbangan kerja-kehidupan. Lebih ramai pekerja daripada yang anda fikirkan mungkin didorong oleh apa yang disebut "insentif senyap": Keselamatan pekerjaan, yang mana banyak orang tidak suka membincangkan secara terbuka tetapi sangat dihargai.

Langkah pertama dalam memotivasi pekerja dalam pengurusan adalah menilai tanggungjawab kerja setiap pekerja dan motivasi yang mendasari. Analisis pekerja menghendaki anda bertemu dengan setiap pekerja secara individu untuk membincangkan tujuan yang berkaitan dengan pekerjaan mereka. Sebilangan besar pekerja menghargai minat tulus pengurus dalam kehidupan mereka.

Gabungkan Matlamat Kerja dengan Matlamat Pekerja

Sebagai pengurus, anda dapat memotivasi pekerja anda dengan memastikan matlamat kerja anda sesuai dengan tujuan kerja mereka. Ini memerlukan perancangan dan komunikasi yang strategik kerana anda mesti memberitahu pekerja anda dengan tepat apa yang anda harapkan dari mereka.

Sekiranya mereka tidak mempunyai piawaian dan tujuan yang sesuai dengan anda, anda akan merasa kecewa dengan kekurangan kecekapan mereka dan mereka akan merasa kecewa dengan usaha mereka yang gagal untuk menyenangkan anda. Ketidakfahaman mengenai matlamat membawa kepada kekecewaan dan kegagalan - kebalikan dari kekuatan pendorong yang ingin anda ciptakan. Memalsukan simetri penting ini dapat membantu pekerja mendekati pekerjaan mereka dengan apa yang disebut oleh Pemasaran 91 sebagai "dedikasi penuh."

Pimpin dengan Teladan dan Bersikap Adil

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan sebagai pengurus untuk memotivasi pekerja anda adalah memimpin dengan teladan. Sekiranya anda malas, cenderung menunda-nunda atau membiarkan perasaan marah anda, anda mungkin akan melihat hubungan antara kepemimpinan (atau kekurangannya) dan motivasi berlaku di depan mata anda. Dengan kata lain, anda mungkin akan melihat tingkah laku yang sama dari pekerja anda. Sekiranya anda ingin memotivasi pekerja anda untuk mencapai kecemerlangan dalam tanggungjawab pekerjaan mereka, perlakukanlah bagaimana anda mahu mereka berkelakuan. Bercakap dengan ramah, hormat dan puji bila dan di mana masa yang sesuai.

Keadilan juga merupakan faktor pendorong penting di tempat kerja. Anda mesti membuat sistem insentif, ganjaran dan faedah yang adil yang mendorong pekerja bekerja keras. Sebagai bos, anda tidak boleh menunjukkan sikap pilih kasih. Masukkan program pampasan yang adil, penilaian prestasi pekerja dan polisi yang konsisten ke tempat kerja anda. Anda mesti mewujudkan persekitaran kerja yang adil dan konsisten supaya anda tidak pernah dituduh bermain kegemaran.

Tuai Hasil

Kepentingan motivasi pekerja selalu muncul dalam tinjauan di tempat kerja, termasuk yang dilakukan oleh Gallup. Forbes melaporkan bahawa hanya 20 peratus pekerja yang bersetuju bahawa "prestasi mereka dikendalikan dengan cara yang memotivasi mereka untuk melakukan pekerjaan yang luar biasa."

Ini meninggalkan banyak ruang untuk penambahbaikan. Sebaliknya, jika anda cukup senang dengan tahap motivasi yang ditunjukkan oleh pekerja anda, maka anda harus terus melakukan apa sahaja yang anda lakukan. Seperti yang dinyatakan dalam 6q, faedah pekerja yang termotivasi untuk organisasi termasuk:

  • Kepuasan pekerja yang lebih tinggi

  • Komitmen pekerja yang lebih mendalam

  • Kecekapan pekerja yang lebih baik

Ini bukan hanya hasil "sekali sahaja"; dengan komitmen berterusan anda terhadap kepentingan motivasi pekerja, mereka harus menjadi kebanggaan jangka panjang terhadap orang-orang yang membantu anda memastikan syarikat anda terus berjalan.