Apa yang Perlu Dikatakan di Flyer Semasa Anda Mengiklankan Pusat Penitipan Anak

Sebelum orang memilih untuk meninggalkan anak-anak mereka dalam jagaan anda, mereka ingin mengetahui bahawa anda menjalankan pusat jagaan kanak-kanak yang selamat dan boleh dipercayai. Terdapat perkara-perkara tertentu yang mesti anda iklankan di muka untuk mempromosikan perniagaan anda sambil memberi calon pelanggan rasa perkhidmatan yang tepat dan jujur ​​yang ditawarkan. Selain memberikan maklumat asas mengenai lokasi perniagaan anda, maklumat hubungan dan waktu perkhidmatan, pertimbangkan untuk memasukkan fakta yang memberi pelanggan gambaran yang lebih baik mengenai model perniagaan anda dan mengapa ia unik.

Julat Umur

Kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur memerlukan pengawasan yang berbeza-beza. Semasa mengiklankan perkhidmatan jagaan kanak-kanak, anda perlu menentukan julat umur yang disediakan oleh kumpulan anda. Anda tidak mahu menyesatkan orang untuk berfikir bahawa mereka boleh meninggalkan bayi dengan kumpulan permainan yang penuh dengan kanak-kanak usia sekolah, misalnya. Selebaran yang berkesan menentukan kumpulan umur apa yang sesuai dan berapa banyak pengawasan yang akan mereka terima oleh pekerja. Perlu diingat bahawa ibu bapa lebih cenderung meninggalkan anak-anak mereka dalam jagaan anda jika mereka merasakan keperluan khusus mereka dipertimbangkan dan anak-anak mereka akan mendapat penjagaan yang fokus dan disasarkan. Sebilangan orang mungkin juga ingin mengetahui bahawa anak-anak mereka akan dilayan semasa berada dalam jagaan anda, dan pelbagai bentuk hiburan yang berbeza-beza mengikut demografi usia dan jantina.

Kualiti Penjagaan

Semasa mengiklankan pusat jagaan kanak-kanak, adalah mustahak untuk meyakinkan bakal pelanggan mengenai kualiti penjagaan yang diberikan. Penting juga untuk bersikap jujur ​​tentang apa yang diperlukan oleh penjagaan ini. Sekiranya pekerja anda profesional dan mempunyai sijil tertentu, iklankan maklumat ini. Ibu bapa ingin tahu anak-anak mereka akan selamat dan di bawah pengawasan yang konsisten. Anda mungkin ingin mengiklankan latihan perubatan atau berapa tahun pekerja anda berada dalam perniagaan ini. Sekiranya ruang membenarkan, sertakan sokongan pendek dari pelanggan masa lalu. Ingat, sesetengah kanak-kanak lebih pemalu daripada yang lain atau mungkin mempunyai keperluan khas. Katakan kepada ibu bapa, sebentar, bagaimana anda akan menangani keperluan khusus ini.

Harga

Memberikan harga perkhidmatan terlebih dahulu - termasuk tawaran istimewa - memberi idea yang jujur ​​kepada orang tentang apa yang diharapkan sehingga mereka tidak merasa buta kemudian. Maklumat ini juga membolehkan pelanggan berbelanja dan membandingkan perkhidmatan anda dengan perniagaan lain yang setanding. Jangan menyesatkan orang dengan harga anda - berikan penilaian yang adil tentang berapa kos perkhidmatan anda. Kejujuran dan profesionalisme akan mengumpulkan lebih banyak pendapatan dalam jangka masa panjang.

Penampilan

Penampilan risalah anda hampir sama dengan maklumat yang anda sertakan. Sekiranya risalah terlalu sibuk, tidak mengandungi maklumat yang mencukupi atau umumnya tidak profesional, ini akan menjadi bendera merah kepada bakal pelanggan. Lihatlah risalah yang dikeluarkan oleh perniagaan profesional lain dan bandingkan teknik estetika apa yang menarik bagi mata, dan apa yang kurang berkesan. Anda mahu risalah anda menarik dan menarik perhatian orang. Contohnya, warna dan gambar yang berani mungkin menarik - tetapi berhati-hatilah untuk tidak berlebihan.