Jenis Pekerjaan di Sektor Pembuatan

Sektor pembuatan menyediakan barang dan perkhidmatan yang hampir setiap orang gunakan setiap hari, serta bahagian dan produk yang digunakan oleh perniagaan untuk berfungsi dengan jayanya. Sektor ini tidak hanya menyediakan sejumlah karier, tetapi juga dapat ditemukan di berbagai industri, seperti makanan, farmaseutikal, automobil, aeroangkasa, kimia dan tekstil.

Pengurus Operasi

Pengurus operasi mengarahkan dan mengawasi kilang pembuatan. Para profesional ini terlibat dengan hampir semua aspek operasi untuk memastikan keuntungan dan kualiti produk atau barang yang dikeluarkan oleh organisasi. Ini termasuk mengembangkan dasar dan prosedur, menetapkan anggaran kewangan dan memastikan keselamatan di persekitaran pembuatan. Pekerjaan ini memerlukan pengalaman selama beberapa tahun dalam persekitaran pembuatan dan kebanyakan profesional ini diangkat menjadi peranan ini setelah mengawasi satu atau beberapa bidang pembuatan tertentu seperti kejuruteraan atau pengeluaran. CBSalary.com menyenaraikan gaji purata nasional sebanyak $ 94,706 setahun untuk pekerjaan ini pada bulan Julai 2010.

Jurutera

Hampir semua organisasi pembuatan mempunyai jurutera yang merancang produk atau barang yang dikeluarkannya dan meningkatkan proses pembuatan untuk meningkatkan kecekapan dan kualiti serta mengurangkan kos. Pekerjaan ini memerlukan sekurang-kurangnya gelar sarjana dalam bidang kejuruteraan yang berkaitan dengan jenis persekitaran pembuatan, seperti kejuruteraan mekanikal, elektrik atau perindustrian. CBSalary.com menyenaraikan gaji purata nasional $ 84,046 setahun untuk jurutera pembuatan pada bulan Jun 2010.

Pembeli dan Pengurus Pembelian

Pembuatan memerlukan bahan pembelian untuk membuat barang yang dihasilkan syarikat. Pembeli dan pengurus pembelian mencari dan membeli bahan berkualiti yang digunakan untuk membuat barang. Profesional ini bekerjasama dengan vendor dan melakukan perjalanan ke organisasi yang mengeluarkan bahan untuk menguji kualiti bahan dan merundingkan harga. Pekerjaan ini sering memerlukan ijazah sarjana muda dalam perniagaan, kejuruteraan, ekonomi atau disiplin yang berkaitan. Biro Statistik Tenaga Kerja menyenaraikan gaji rata-rata nasional $ 89,160 per tahun untuk pengurus pembelian pada Mei 2008.

Penghimpun dan Fabrikator

Beberapa proses pembuatan tidak sepenuhnya automatik dan memerlukan interaksi manusia untuk menyediakan barang yang berkualiti. Mengikuti arahan dan rangka tindakan khusus, pemasang dan perancang menggunakan alat, mesin dan tangan mereka untuk memasang barang dan barang di garisan pembuatan untuk menyelesaikan produk siap. Sebilangan profesional ini memerlukan pengetahuan teknikal yang luas untuk memasang dan membuat bahagian dan produk yang rumit, sementara yang lain hanya menggunakan ketangkasan manual untuk memasang bahagian atau produk secara berulang pada barisan pembuatan. Sebilangan besar pekerjaan ini memerlukan diploma sekolah menengah atau GED. Biro Statistik Tenaga Kerja menyenaraikan gaji rata-rata nasional $ 12.32 sejam untuk pekerjaan ini pada Mei 2008.