Adakah Pelabuhan WAN Penghala Harus Dihubungkan ke Komputer?

Port rangkaian kawasan luas (WAN) penghala bertindak sebagai pintu masuk ke rangkaian lain, menyediakan antarmuka untuk penghala untuk menghantar lalu lintas keluar. Komputer tidak boleh disambungkan ke port WAN router, kerana ini akan mencegah data masuk atau keluar dari rangkaian. Sebaliknya, komputer harus disambungkan ke port rangkaian kawasan setempat (LAN) penghala, kerana port ini bertujuan khusus untuk menangani lalu lintas rangkaian tempatan.

Petua

Komputer tidak boleh disambungkan ke port WAN router, kerana ini akan mencegah data masuk atau keluar dari rangkaian. Sebaliknya, komputer harus disambungkan ke port rangkaian kawasan setempat (LAN) router, kerana port ini bertujuan khusus untuk menangani lalu lintas rangkaian tempatan.

Fungsi Penghala

Penghala membolehkan komputer pelanggan di rangkaian tempatan untuk berkomunikasi dengan pelanggan di rangkaian lain. Apabila pelanggan ingin mengirim data ke rangkaian lain, ia meneruskan data tersebut ke penghala. Penghala memeriksa alamat IP tujuan data, dan meneruskannya ke penghala lain yang diketahui lebih dekat dengan tujuan itu.

Satu paket data mungkin perlu dikemukakan beberapa kali sepanjang perjalanannya. Data akhirnya sampai ke penghala rangkaian tujuan dan diteruskan ke klien tempatan yang betul.

Pelabuhan Penghala

Port rangkaian penghala tergolong dalam dua kategori utama: WAN dan LAN. Port WAN selalu digunakan oleh router untuk meneruskan lalu lintas ke router lain, sementara port LAN digunakan untuk berkomunikasi dengan klien dalaman.

Sekiranya komputer disambungkan ke port WAN luaran penghala dan bukan salah satu port LANnya, penghala akan meneruskan lalu lintas ke komputer tersebut dengan memikirkan bahawa lalu lintas meninggalkan rangkaian. Tanpa komputer dapat meneruskan data, lalu lintas tidak akan sampai ke destinasinya.

Jenis Pelabuhan WAN

Bentuk port WAN dan apa yang harus disambungkan padanya sangat bergantung pada jenis penghala yang dimaksud. Beberapa penghala memerlukan modem luaran untuk berkomunikasi melalui infrastruktur awam seperti saluran telefon atau kabel. Dalam kes ini, port WAN kemungkinan akan menggunakan kabel Ethernet.

Walau bagaimanapun, beberapa router mempunyai modem onboard, yang membolehkan mereka menyambung ke talian luaran secara langsung. Penghala ini biasanya mempunyai port WAN dengan ukuran dan bentuk yang sama seperti palam telefon biasa atau port TV kabel.

Pelbagai Pelabuhan WAN

Sebilangan besar router pejabat rumah atau kecil mempunyai satu port WAN. Walau bagaimanapun, beberapa model penghala mempunyai dua atau lebih sambungan WAN. Sambungan WAN ini dapat digunakan bersama untuk meningkatkan prestasi atau ketahanan rangkaian. Sebagai contoh, kebanyakan router WAN dwi menyokong failover, di mana satu port WAN disambungkan ke talian luaran yang berfungsi dan yang lain disambungkan ke sambungan WAN yang berbeza sebagai cadangan berlebihan.