Cara Memasang Pelayan Mac OS pada Mac Mini

Pelayan OS X Apple mempunyai kemampuan mengubah komputer Mac Mini anda menjadi pelayan yang cukup kuat untuk menjalankan rangkaian perniagaan anda. Ia tersedia dengan sebahagian kecil dari kos produk perisian pelayan yang setanding dan bahkan versi produk pelayan Xserve Apple sebelumnya. Walaupun OS X Server berharga lebih rendah daripada versi sebelumnya, ia masih mempunyai ciri-ciri hebat - seperti Wiki Server - yang akan membolehkan pekerja anda berkongsi sumber secara berkesan di rangkaian. Anda mesti menaik taraf sistem operasi pada Mac Mini anda ke OS X Mountain Lion sebelum anda dapat memasang OS X Server.

Naik taraf ke Mountain Lion

1

Buka menu Apple dan pilih "About This Mac" untuk membuka tetingkap About This Mac. Sekiranya nombor versi yang dipaparkan adalah 10.6.8, Mini anda menjalankan Snow Leopard versi terbaru. Sekiranya nombor versi di bawah 10.6.8, anda mesti memperbaruinya ke versi Snow Leopard terbaru sebelum anda dapat memasang Mountain Lion. Selain itu, jika nombor versi 10.7.x, Mini anda menggunakan Lion dan anda tidak perlu melakukan kemas kini.

2

Klik "Kemas kini Perisian" pada menu Apple jika Mini anda tidak menjalankan Lion atau versi terbaru Snow Leopard. Sistem memuat turun semua kemas kini yang tersedia secara automatik.

3

Pilih kemas kini Snow Leopard v10.6.8. Klik "Pasang" dan masukkan maklumat akaun pentadbir anda di tetingkap pop timbul baru. Sistem memasang kemas kini secara automatik. Sekiranya diminta, mulakan semula komputer. Ikon Mac App Store berwarna biru muncul secara automatik di Dock setelah pemasangan kemas kini berjaya.

4

Klik ikon "Mac App Store" untuk membuka Mac App Store. Klik "Simpan" dan pilih "Log masuk." Masukkan maklumat akaun Apple anda untuk log masuk. Ketik "OS X Mountain Lion" ke dalam kotak carian untuk menavigasi ke halaman Muat turun Mountain Lion.

5

Klik butang "Beli" - harga semasa Mountain Lion akan muncul di sebelah butang Beli - dan sahkan anda ingin membeli perisian tersebut. OS akan dimuat turun ke Mini anda. Ikuti arahan untuk memasang Mountain Lion. Contohnya, bersetuju dengan syarat lesen perisian. Mountain Lion muncul setelah pemasangan selesai dan Mac anda dihidupkan semula.

Pasang Pelayan OS X

1

Lancarkan Mac App Store dan log masuk. Masukkan "OS X Server" di bar carian untuk menavigasi ke halaman Muat turun Pelayan OS X.

2

Klik "Beli" dan sahkan anda mahu membeli perisian pada harga semasa. Pelayan OS X memuat turun secara automatik ke sistem anda.

3

Buka folder "Aplikasi" dan pilih "Server.app" untuk melancarkan wizard pemasangan OS X Server.

4

Ikuti arahan untuk memasang OS X Server. Sebagai contoh, pilih rangkaian mana yang anda inginkan untuk dimiliki oleh OS X Server, pilih nama untuk pelayan - supaya pengguna rangkaian dapat menyambung ke sana - dan tentukan sama ada anda mahu pelayan menguruskan mana-mana penghala Lapangan Terbang Apple di rangkaian. Masa yang diperlukan untuk pemasangan bergantung pada jumlah perkhidmatan yang anda mahu konfigurasikan oleh perisian.

5

Klik "Selesai" pada tetingkap Tahniah setelah pemasangan selesai.