Cara Memilih Gambar Di Sebalik Teks di Word 2007

Word 2007 merangkumi banyak alat yang kuat untuk membuat dokumen unik menggunakan lebih banyak daripada penyesuaian teks yang mudah. Sekiranya anda menggunakan gambar dalam dokumen Word, anda mempunyai beberapa pilihan bagaimana mereka berinteraksi dengan teks di sekelilingnya, termasuk pilihan untuk meletakkannya sepenuhnya di belakang teks. Namun, anda mungkin mendapati bahawa anda tidak dapat memilih gambar, kerana mengkliknya hanya memilih teks di atas gambar, walaupun ada pilihan mudah untuk memilih gambar tanpa membuang atau mengubah teks.

1

Buka dokumen Word dengan gambar yang perlu anda pilih.

2

Cari gambar dan zum keluar untuk melihat semuanya di skrin anda, jika perlu. Laraskan tahap zum anda dengan mengklik tab "Lihat" dan kemudian butang "Zum".

3

Klik pada tab "Laman Utama" berhampiran bahagian atas tetingkap.

4

Klik pilihan "Pilih" dalam kumpulan Penyuntingan untuk memunculkan menu tarik-turun, kemudian klik "Pilih Objek" dari menu tersebut.

5

Klik dan tahan anak panah tetikus anda tepat di seberang sudut gambar, kemudian seret tetikus anda ke seluruh gambar sehingga tepat di seberang sudut gambar. Anda semestinya melukis sebuah segi empat tepat yang mengelilingi keseluruhan gambar.

6

Lepaskan butang tetikus. Walaupun dalam beberapa kes gambar mungkin tidak terpilih, anda telah memilihnya.

7

Klik dan tahan gambar untuk memindahkannya ke kedudukan baru; klik kanan pada gambar untuk memunculkan pilihan untuknya.