Organisasi Untuk Keuntungan Mengumpul Dana

Organisasi bukan untung mengupah peguam cara profesional atau organisasi penggalangan dana untuk mengumpul wang. Pengumpulan dana profesional juga memberi nasihat mengenai strategi terbaik untuk meminta sumbangan. Oleh kerana penggalangan dana profesional mewakili organisasi bukan untung kepada bakal penderma, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS menggesa organisasi bukan untung untuk menyiasat pengumpulan dana untung sebelum menandatangani kontrak. Kegiatan yang tidak wajar oleh penggalangan dana dapat menjadi mimpi buruk hubungan masyarakat untuk organisasi nirlaba, yang mengakibatkan lebih sedikit sumbangan dan bahkan tindakan undang-undang.

Peraturan

Orang bukan untung mungkin mengupah penggalangan dana untung kerana tidak mempunyai kakitangan penggalangan dana. Sehingga tarikh penerbitan, 45 negeri memerlukan penggalangan dana untung didaftarkan atau dilesenkan dengan negeri, biasanya melalui pejabat peguam negara. Negara mengatur aktiviti seperti pengambilan, bayaran dan pembahagian hasil penggalangan dana profesional. Walaupun peraturan berbeza-beza, kebanyakan negeri memerlukan penggalangan dana untuk membuat kontrak bertulis dengan organisasi bukan untung dan membuat bon sebelum bekerja di negeri ini, biasanya $ 10,000 atau $ 20,000. Sekiranya syarikat bukan untung menggunakan penggalangan dana yang belum mendaftar, organisasi nirlaba boleh dikenakan denda atau penalti lain. Keperluan negara melindungi penderma daripada penipuan dan organisasi bukan untung daripada penyalahgunaan nama dan dana.

Rujukan

Organisasi bukan untung dapat mencari pengumpul dana yang bereputasi dengan menghubungi organisasi bukan untung lain untuk rujukan, terutama organisasi bukan untung yang besar seperti kolej, hospital dan institusi budaya. Organisasi-organisasi ini lebih cenderung daripada organisasi nirlaba lain yang menggunakan penggalangan dana profesional. Pejabat peguam negara dan kumpulan perlindungan pengguna seperti Better Business Bureau mungkin mempunyai maklumat mengenai aduan mengenai penggalangan dana profesional. Pengumpulan dana yang bereputasi harus memberikan maklumat latar belakang kepada organisasi bukan untung tentang cara mereka bekerja dan kontrak kosong untuk tujuan maklumat, serta data kewangan dari kempen lain untuk menunjukkan kejayaan mereka. Pengutip dana yang bereputasi tahu bahawa sementara ia akan melakukan penggalangan dana, organisasi nirlaba mengekalkan kawalan keseluruhan dan perlu melihat laporan kewangan berkala.

Tawaran

Pengumpulan dana untung biasanya mesti memberikan tawaran kepada organisasi bukan untung. Beberapa negeri memerlukan organisasi bukan untung untuk mendapatkan tawaran yang kompetitif sebelum menandatangani kontrak. Menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS, tawaran yang berpatutan bergantung pada banyak faktor, termasuk masa dan jenis tenaga kerja yang terlibat, dan kemampuan dan pengalaman organisasi penggalangan dana. Persatuan Profesional Pengumpulan Dana menganggap tidak etis bagi penggalangan dana untuk dibayar komisen berdasarkan peratusan, bukannya bayaran tetap, pampasan berdasarkan pasaran, walaupun tidak menyalahi undang-undang. Fokus untuk menjana keuntungan dari penggalangan dana dapat mendorong penyalahgunaan penggalangan dana, dengan para penderma tidak menyedari bahawa sumbangan mereka tidak banyak menyokong organisasi bukan untung sehingga terlambat.

Kontrak

Kontrak penggalangan dana melindungi organisasi bukan untung dan pengumpulan dana, nota pejabat Peguam Negara Pennsylvania. Beberapa item terpenting yang harus dimasukkan dalam kontrak adalah nama dan alamat sah semua pihak dalam kontrak; penerangan mengenai perkhidmatan yang akan diberikan dan tanggungjawab kewangan setiap pihak; penggunaan subkontraktor; pampasan organisasi penggalangan dana; syarat bahawa penggalangan dana hanya menggunakan bahan yang disemak dan diluluskan oleh organisasi nirlaba dan bahawa semua permintaan dan bahan mematuhi undang-undang negeri; spesifik mengenai tempoh kontrak dan kriteria pembatalan; dan syarat bahawa pemeriksaan penderma dilakukan kepada organisasi nirlaba, bukan penggalangan dana.