Cara Membuka Fail LWP

Paparkan kandungan fail LWP yang dibuat oleh Lotus WordPro sehingga anda dapat menyalin kandungan fail LWP ke program pemproses kata semasa sehingga orang lain dapat melihat isi fail juga. Sekiranya anda tidak memasang salinan program Lotus WordPro di komputer anda, IBM menyediakan program penonton percuma yang serasi dengan fail LWP. Pasang dan jalankan program KeyView for Lotus untuk membuka dan melihat kandungan fail LWP.

1

Klik butang "Mula" pada bar tugas desktop Windows dan klik item "Internet Explorer" di menu yang muncul. Tetingkap "Windows Internet Explorer" akan muncul.

2

Taipkan URL laman FTP Lotus Smartsuite Downloads (lotus.com) ke dalam bar alamat berhampiran bahagian atas tetingkap "Windows Internet Explorer". Tekan kekunci "Enter". Klik sekali pada pautan "Kvlotus.exe".

3

Klik "Simpan" di tetingkap yang muncul dan kemudian arahkan ke direktori di komputer anda tempat anda ingin menyimpan fail tersebut. Klik butang "Simpan".

4

Navigasi ke lokasi fail "Kvlotus.exe" yang dimuat pada langkah sebelumnya dan klik kanan pada fail tersebut dan klik "Ekstrak Di Sini" di menu yang muncul. Klik dua kali pada direktori "KVLOTUS" yang muncul.

5

Klik dua kali pada fail "setup.exe" yang terletak di tetingkap "KVLOTUS". Klik "Next" di tetingkap "KeyView for Lotus" yang muncul. Klik butang "Seterusnya" dan kemudian butang "Selesai" untuk menyelesaikan pemasangan KeyView untuk Lotus.

6

Klik dua kali pada pintasan "KeyView for Lotus" yang terletak di tetingkap "KeyView for Lotus" yang muncul. Klik menu "File" dan kemudian klik "Open" di menu yang muncul.

7

Navigasi ke direktori yang mengandungi fail LWP yang ingin anda buka. Klik pada file tersebut dan klik pada file tersebut dan klik butang “Open” untuk melihat isi fail tersebut.