Apakah Pemasaran Hyperlocal?

Laman media sosial seperti Twitter dan Facebook telah mengubah landskap pemasaran, walaupun mereka diarahkan untuk menjalin hubungan peribadi. Mampu bercakap secara langsung dengan pelanggan dalam talian membolehkan syarikat memusatkan perhatian mereka pada pemasaran hyperlocal. Ironinya, perniagaan yang paling mungkin mendapat keuntungan dari laman media sosial besar ini adalah syarikat tempatan dan kecil, menurut majalah "Time".

Definisi

Pemasaran hyperlocal adalah kata kunci, jadi tidak mempunyai satu definisi yang diterima secara universal. Namun, biasanya merujuk kepada pemasaran khusus. Ini dapat menjadi kampanye pemasaran yang ditargetkan ke wilayah tertentu, seperti Texas atau Southwest, atau kepada target audiens yang lebih spesifik, seperti pembeli di kota tertentu atau dalam jarak tertentu dari perniagaan. Iklan jenis ini sering berlaku dalam talian.

Kebaikan

Syarikat dari pelbagai saiz boleh mendapat keuntungan daripada pemasaran hiperlokasi kerana ia menawarkan kos rendah bagi setiap sasaran dan membolehkan promosi yang sensitif terhadap masa. Starbucks, misalnya, menggunakan kemas kini Twitter untuk memulai pertandingan di mana pelanggan harus mencari iklan yang tergantung di suatu tempat di kota mereka, mengambil foto dan memuat naiknya ke Twitter. Perniagaan kecil dapat memperoleh keuntungan besar dari pemasaran hyperlocal kerana mereka tidak perlu menjalankan kempen iklan nasional untuk mendapatkan perhatian pelanggan. Sebagai contoh, beberapa laman web, seperti Groupon, Travel Zoo dan Living Social, adalah syarikat nasional tetapi bekerjasama dengan perniagaan tempatan untuk menawarkan kupon berdasarkan kod ZIP atau lokasi pelanggan.

Kekurangan

Pengguna boleh menggunakan media pemasaran hiperlokal untuk menyerang syarikat. Sebagai contoh, seorang pembuat filem menggunakan peraduan Twitter Starbuck untuk mengiklankan dokumentari yang mengkritik bagaimana syarikat memperlakukan pekerjanya. Ia juga dapat memindahkan berjuta-juta dolar ke dan dari perniagaan dalam beberapa hari berdasarkan syarikat mana yang mempunyai kesepakatan terbaik pada waktu tertentu.

Petua

Gunakan ciri carian lanjutan di Twitter dan laman web media sosial lain untuk mencari orang di kawasan anda menggunakan kata kunci yang berkaitan dengan industri anda dan berkomunikasi dengannya. Satu syarikat kopi menjumpai pengguna Twitter dalam jarak 10 batu dari kedai dan mengundang mereka untuk menikmati kopi dan perbualan percuma. Meetup membantu pengguna Internet mengatur acara langsung. Anda boleh memulakan kumpulan tempatan Meetup untuk industri anda menyampaikan berita penting dan menjemput ahli ke majlis. Ini dapat mengubah perniagaan anda menjadi pemimpin yang dipercayai dalam komuniti anda. Permainan sosial FourSquare membolehkan pemilik telefon bimbit memeriksa perniagaan "hampir." Banyak syarikat menawarkan faedah untuk, misalnya, orang yang paling banyak mendaftar masuk, kata Shane Gibson dari "Usahawan."