Cara Menggunakan Kebijaksanaan dalam Pengurusan

Menggunakan budi bicara adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari menjadi pengurus atau pemilik perniagaan. Kebijaksanaan berkaitan dengan kebebasan untuk membuat keputusan dalam batasan wewenang anda dan berhati-hati dalam apa yang anda katakan atau lakukan. Secara khusus, ini bergantung pada tugas yang ada dan menggunakan pertimbangan peribadi untuk membuat keputusan yang tepat. Kegagalan menggunakan budi bicara dengan betul boleh memberi kesan buruk kepada pekerja dan syarikat.

Memimpin melalui teladan

Pemimpin yang berkesan menunjukkan sifat-sifat yang memberi inspirasi dan motivasi kepada pekerja, termasuk integriti dan membuat keputusan yang objektif dan bijak. Kegagalan untuk memimpin dengan contoh boleh menyebabkan pekerja mencerminkan tingkah laku anda atau hilang kepercayaan kepada anda. Juga, rakan perniagaan mungkin mempersoalkan kemampuan anda untuk menguruskan syarikat dengan betul.

Tetap Gaji dan Sumber Manusia

Gaji adalah bidang sensitif perniagaan anda dan harus dirahsiakan. Data gaji merangkumi gaji pekerja, gaji, kenaikan gaji dan potongan gaji, seperti hiasan gaji dan penahanan anak. Sekiranya anda atau kakitangan gaji anda membocorkan maklumat ini kepada pekerja lain, pekerja yang terlibat mungkin akan tersinggung. Menyebarkan data gaji kepada pekerja lain juga boleh menimbulkan geseran di kalangan pekerja. Perhatikan aspek sumber daya manusia syarikat, kerana sumber daya manusia dan kepercayaan berganding bahu. Tugas HR - seperti penyelesaian pertikaian pekerja, faedah pekerja dan perincian penilaian pekerja - harus ditangani dengan budi bicara.

Jaga Kepercayaan Pekerja

Apabila pekerja merasakan bahawa dia boleh mempercayai anda, dia merasa selamat mendekati anda dengan masalah yang mempengaruhi prestasi kerjanya. Melanggar kepercayaan ini menyakitkan pekerja secara emosional, merosakkan hubungan anda dengannya dan boleh menyebabkan pekerja lain meragui kepercayaan anda. Contohnya, pekerja tersebut mempunyai masalah perkahwinan yang mempengaruhi prestasi kerjanya. Dia meluangkan masa peribadi untuk menangani masalahnya di rumah. Semasa ketiadaannya, pekerja lain mempersoalkan mengapa dia tidak bekerja. Anda menyatakan alasan sebenar kepada sekurang-kurangnya seorang pekerja lain yang memberitahu salah seorang rakan sekerjanya. Sebab pekerja tidak hadir bukan lagi peribadi. Apabila dia pulang dari cuti, dia mendapati bahawa masalah perkahwinannya diketahui di seluruh syarikat.

Buat Keputusan Perniagaan Yang Benar

Pengurus sering dipanggil untuk membuat keputusan yang mempengaruhi garis bawah syarikat. Keputusan sedemikian berbeza mengikut syarikat dan sifat perniagaan anda. Ini termasuk pilihan yang berkaitan dengan citra syarikat, perakaunan dan kewangan, pemasaran dan penjualan, kredit perniagaan dan proses untuk menangani tugas dalam syarikat. Setiap sektor mesti dianalisis dan dilaksanakan dengan teliti agar syarikat berjalan dengan cekap. Anda boleh membuat bahagian atau jabatan di dalam syarikat dan menyewa pengurus yang berkaitan untuk mengawasi setiap kawasan. Pemilik dan pengurus syarikat mesti terus mengetahui apa yang berlaku dalam perniagaan dan membuat keputusan yang tepat.

Gunakan Penghakiman dalam Komunikasi Perniagaan

Komunikasi perniagaan berlaku dalam pelbagai bentuk, seperti panggilan telefon, e-mel dan siaran media sosial. Dalam setiap kes, gunakan budi bicara berdasarkan situasi yang dihadapi. Sebagai contoh, penggunaan budi bicara yang tidak betul dalam komunikasi e-mel termasuk meneruskan e-mel peribadi yang dihantar oleh pekerja lain kepada pekerja lain tanpa pengetahuan pengirim. Kekalkan profesionalisme dalam hubungan anda dengan rakan sekerja, pekerja, pelanggan dan pembekal supaya mereka dapat mempercayai dan bergantung pada komunikasi anda.