Apa yang dimaksudkan oleh RSS di Tumblr?

Really Simple Syndication (RSS) adalah alat yang boleh anda gunakan untuk berhubung dengan laman web kegemaran anda. Sekiranya anda menyemak berita sepanjang hari, misalnya, anda boleh melanggan feed RSS BBC News. Semasa BBC mengemas kini halamannya dengan berita terkini, RSS feednya akan menghantar berita ini secara automatik ke desktop anda. Peminat blog Tumblr tertentu boleh melanggan feed RSS tersebut untuk melihat siaran baru ketika mereka keluar. Setiap blog Tumblr awam mempunyai ciri ini secara automatik kecuali pemiliknya sengaja menyahaktifkannya.

Langgan Blog Tumblr

Blog Tumblr kegemaran anda mungkin mempunyai pautan berlabel "RSS." Mengklik pautan ini akan membawa anda ke halaman RSS blog yang akan menyertakan pautan berlabel "Langgan feed ini." Klik ini dan, di kotak dialog yang dihasilkan, klik "Langgan." Sekiranya anda tidak melihat pautan RSS, tambahkan "/ rss" (tanpa tanda petik) ke alamat Tumblr blog. Blog (hipotetikal) "//hamsterbikes.tumblr.com" akan mempunyai alamat "//hamsterbikes.tumblr.com/rss" untuk halaman RSSnya.

Langgan Tumblr Tags

Sekiranya pemilik blog menggunakan halaman tag, anda juga dapat melanggan tag Tumblr tertentu untuk melihat hanya catatan blog baru yang ditandai dengan topik kegemaran anda. Sekiranya blog Hamsterbikes Tumblr mengumpulkan semua catatannya dengan tag "#speedracer" ke halaman tag, alamatnya adalah "//hamsterbikes.tumblr.com/tagged/speedracer." Anda boleh melanggan siaran baru yang juga ditandai "#speedracer" dengan menavigasi ke "//hamsterbikes.tumblr.com/tagged/speedracer/rss."

Membaca Suapan RSS di Internet Explorer

Setelah melanggan satu atau lebih suapan Tumblr, anda boleh memeriksanya bila-bila masa anda suka menggunakan Internet Explorer. Klik ikon "Favorites" berbentuk bintang atau tekan "Ctrl-Shift-I" untuk membuka bar Favorites Explorer. Klik tab "Feed" untuk melihat semua feed RSS yang telah anda langgan. Mengklik nama mana-mana suapan akan memaparkan catatan terbarunya.

Pembaca Pihak Ketiga

Anda juga boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk mengurus suapan RSS anda dari Tumblr atau di tempat lain. Ticker Desktop, misalnya, memaparkan kemas kini dalam gaya merangkak berita di desktop PC anda. GoodNews adalah contoh aplikasi yang mengatur dan memaparkan suapan RSS anda untuk anda di peranti mudah alih Android anda. Terdapat juga aplikasi pembaca untuk iPad dan iPhone anda, seperti Flipboard. (Lihat pautan di Sumber.) Kaedah untuk mencari dan melanggan RSS feed akan berbeza mengikut aplikasi.