Lima Langkah Penyelesaian Masalah Perniagaan

Masalah sering kali menjadi peluang untuk menyamar, dan mereka selalu menjadi portal pembelajaran. Pendekatan metodis berdasarkan langkah penyelesaian masalah perniagaan meningkatkan kemungkinan untuk mengembangkan penyelesaian jangka panjang yang dapat memuaskan pengurusan, pekerja dan pelanggan. Mengikuti strategi penyelesaian masalah yang digambarkan dengan jelas dapat menghalangi anda untuk bertindak terburu-buru dan membuat keputusan yang bukan untuk kepentingan terbaik anda atau kepentingan pelanggan atau pelabur anda. Mengambil pendekatan sistematik untuk masalah dan penyelesaian pengurusan perniagaan tidak akan membuat anda tidak menghadapi masalah di masa depan, tetapi memberi anda alat penting untuk mengelakkan situasi di masa depan berubah menjadi krisis.

Tentukan Masalahnya

Apabila anda memahami aspek situasi mana yang harus diatasi dan ditangani, anda meletakkan diri anda untuk sampai ke tengah masalah daripada membuang masa untuk menangani masalah yang tidak relevan. Katakan anda mendengar melalui ladang anggur bahawa pekerja yang sangat diperlukan tidak berpuas hati dan mencari pekerjaan di tempat lain. Sebelum menawarkan pekerja itu dengan gaji yang lebih tinggi atau jadual yang lebih fleksibel, perlu diteliti sama ada masalahnya adalah unik bagi pekerja individu ini atau adakah semua pekerja anda tidak berpuas hati. Pendekatan yang pertama dapat mengekalkan satu kakitangan, sementara yang terakhir dapat mengatasi masalah kepegawaian yang berterusan di masa depan.

Selesaikan Masalahnya

Sebilangan besar masalah muncul sebagai situasi spesifik yang tidak terkawal, tetapi masalahnya mungkin jangka pendek atau panjang, dan mungkin hanya terbatas pada satu orang, atau mungkin berleluasa. Sekiranya anda memasukkan lebih banyak pemboleh ubah dalam analisis anda, anda akan meningkatkan kemungkinan menangani masalah secara holistik dan menyeluruh.

Kenal pasti Alasan untuk Membuat Keputusan

Setelah selesai mengenal pasti dan menganalisis masalah tersebut, buat langkah tindakan untuk mencari jalan keluar. Untuk menentukan kriteria pengambilan keputusan anda, anda perlu menjelaskan keutamaan anda. Sekiranya pekerja yang tidak berpuas hati, pengambilan keputusan anda bergantung pada hasil yang anda mahukan, sama ada yang menjaga pekerja, menjaga lebih banyak pekerja untuk jangka masa panjang, atau menjimatkan wang dengan menggaji pekerja baru dengan skala gaji di tingkat bawah.

Kembangkan Strategi Penyelesaian Masalah

Penyelesaian pertama yang terlintas di fikiran mungkin bukan yang terbaik untuk keadaan anda. Penyelesaian yang anda telah fikirkan dengan teliti bukanlah pilihan terbaik. Posisikan diri untuk melaksanakan penyelesaian yang bijaksana dan berguna jika anda mempunyai banyak pilihan dan menilai kebaikan dan keburukan masing-masing. Selain mengembangkan banyak penyelesaian, adalah bijaksana untuk melibatkan pelbagai pihak berkepentingan ketika menyelesaikan masalah, terutama jika masalah ini memerlukan penyelesaian di tingkat sistem.

Pilih Penyelesaian Terbaik

Sekiranya anda telah memberikan pemikiran dan perhatian yang berkualiti untuk mengenal pasti dan menganalisis masalah dan kemudian mengembangkan kemungkinan penyelesaian, anda sudah meletakkan dasar untuk memilih penyelesaian yang optimum. Tidak ada jalan penyelesaian yang sangat mudah, tetapi jika anda menggunakan kejelasan dan logik dan mengelakkan bertindak secara tergesa-gesa, anda tidak mungkin melakukan sesuatu yang anda sesali, dan anda juga boleh membuat keputusan bijak yang memberi manfaat kepada semua orang yang terlibat.