Cara Membunuh Tikus untuk Python Bola

Python bola, ular yang berasal dari Afrika barat, menjadikan haiwan peliharaan yang menarik dan tidak konvensional bagi mereka yang menikmati cabaran. Tidak seperti binatang peliharaan biasa seperti anjing dan kucing, ular sawa tidak akan memakan makanan kering dari dalam beg. Ular ini lebih suka membunuh mangsanya sendiri di alam liar. Namun, ketika dalam kurungan, seekor tikus yang dimaksudkan sebagai mangsa dapat dengan mudah menjerat atau membunuh ular sawa. Untuk mengelakkannya, biasanya paling selamat untuk membunuh tikus untuk ular anda.

1

Pakai sepasang sarung tangan tebal untuk mengelakkan digigit atau digaru tikus. Sekiranya anda memegang tikus dengan betul, kecederaan tidak mungkin berlaku, tetapi masih mungkin berlaku.

2

Angkat tikus dengan ekornya. Letakkan bahagian depan tikus di tepi meja atau permukaan keras yang lain.

3

Tekan sudu atau benda lain yang serupa di leher tikus untuk menyematkannya ke meja.

4

Tarik ekor tikus atau kaki belakang ke atas dengan cepat dan tajam. Sekiranya dilakukan dengan betul, ini mematahkan lehernya, membunuhnya.

5

Jatuhkan tikus ke dalam tangki ular sawa untuk memberinya makan. Sekiranya ular tidak mengambil tikus dalam masa 30 minit, angkat, bungkus dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian.