Cara Membuat Skrin Lebar Windows XP

Menggunakan komputer anda dengan monitor layar lebar memberi anda gambaran yang lebih luas mengenai konten di layar, memungkinkan Anda memuat lebih banyak pada layar ketika menggunakan program dan aplikasi perniagaan kegemaran anda atau mengatur ikon program di desktop komputer. Resolusi skrin lalai untuk komputer yang menggunakan sistem operasi Windows XP biasanya adalah nisbah aspek bukan skrin lebar 4: 3, yang dapat membuat tampilan tampak membentang pada monitor layar lebar. Windows XP menawarkan pilihan pilihan resolusi skrin lebar yang boleh anda aktifkan dengan alat "Display Properties" sistem.

1

Klik kanan mana-mana kawasan kosong pada skrin desktop komputer.

2

Pilih pilihan "Properties" di menu konteks untuk membuka tetingkap dialog Display Properties.

3

Klik tab "Tetapan" di menu utama di bahagian atas tetingkap.

4

Gerakkan kawalan gelangsar di bawah "Resolusi skrin" ke kanan untuk meningkatkan resolusi skrin. Tetapan resolusi skrin lebar terkecil di Windows XP ialah 1280 x 720, sementara tetapan skrin lebar terbesar adalah 1920 x 1200.

5

Klik butang "Terapkan" untuk mengubah resolusi ke tetapan skrin lebar yang dipilih. Windows mengubah resolusi skrin dan melapisi skrin dengan kotak dialog Tetapan Monitor.

6

Klik butang "Ya" untuk menyimpan resolusi layar baru, atau klik "Tidak" untuk kembali ke tetingkap Display Properties untuk memilih pengaturan resolusi yang lain.

7

Klik butang "OK" untuk keluar dari tingkap dan menyelesaikan prosedur.