Tonggak Utama dalam Projek

Kitaran hidup khas projek perniagaan merangkumi beberapa tonggak utama yang menandakan titik penting dalam proses tersebut. Walaupun spesifik dari pelbagai projek berbeza, banyak perkara penting yang serupa, sama ada anda mengurus pengembangan program perisian baru atau membina bangunan. Titik pemeriksaan ini di peringkat perancangan, pembinaan dan penyelesaian membantu anda menentukan sama ada projek tersebut berada di landasan yang betul.

Tujuan

Semua projek mempunyai rancangan kerja yang menetapkan langkah dan tindakan khusus yang diperlukan untuk menyelesaikan projek tersebut. Dengan memilih langkah-langkah tertentu dalam rancangan itu sebagai tonggak utama anda, anda dapat mengesan kemajuan anda hingga selesai. Anda mungkin mengetahui tarikh akhir atau tarikh penghantaran yang dijangkakan untuk projek itu, tetapi anda ingin mengesan kemajuan anda sepanjang projek ini. Menetapkan tarikh penyelesaian khusus untuk setiap tonggak membantu anda menentukan sama ada anda terus berada di landasan yang betul untuk memenuhi tarikh akhir. Tanpa tonggak yang disusun dalam rancangan kerja, anda mungkin tidak menyedari sehingga terlambat bahawa anda tidak akan selesai tepat pada waktunya.

Pengenalan

Hujung setiap fasa projek mencipta tonggak semula jadi untuk tujuan penjejakan. Sebagai contoh, projek pengembangan perisian biasanya merangkumi perancangan, pengembangan, pengujian dan penggunaan perisian. Akhir setiap fasa mewakili tahap penting dalam projek. Cara lain untuk mengenal pasti tonggak utama adalah dengan memeriksa rancangan untuk menentukan tindakan mana yang diperlukan sebelum langkah seterusnya dapat dilakukan. Dalam projek pembinaan, asasnya mesti disiapkan sebelum dinding dapat naik. Anda mungkin perlu melakukan pemeriksaan tertentu semasa proses pembinaan sebelum dapat bergerak maju. Cari tindakan kritikal yang memainkan peranan penting dalam memastikan projek ini terus berjalan sebagai tonggak pencapaian anda.

Pembangunan Garis Masa

Tonggak yang dikenal pasti memerlukan tarikh penyelesaian yang ditetapkan untuk memantau kemajuan anda. Hitung jumlah masa yang ada untuk projek tersebut. Lihat setiap bahagian kerja yang menuju ke setiap tonggak sehingga anda dapat menganggarkan berapa lama masa yang diperlukan untuk disiapkan. Gunakan maklumat ini untuk membahagikan jumlah masa projek di antara setiap tonggak. Hitung tarikh akhir untuk setiap tonggak berdasarkan masa yang diperuntukkan.

Pemantauan

Tonggak itu sendiri tidak akan memastikan projek anda sentiasa berjalan lancar. Anda perlu memantau aktiviti projek secara berkala dan membandingkannya dengan pencapaian anda untuk memastikan pekerja anda terus berada di landasan yang betul. Sekiranya anda mendapati projek tersebut ketinggalan atau anda mula kehilangan tonggak penting, nilailah di mana projek itu jatuh. Sekiranya anda tidak dapat memperpanjang jangka masa projek, tentukan bagaimana anda dapat membuat landasan untuk kembali ke landasan yang betul.