Peranan Pengurus Akaun di Syarikat Teknologi

Pengurus akaun di syarikat teknologi adalah anggota penting dalam pasukan penjualan dan pemasaran. Tidak seperti wakil jualan, yang peranan utamanya adalah menjual kepada pelanggan, pengurus akaun bertanggungjawab untuk semua aspek hubungan pelanggan dengan syarikat. Oleh itu, mereka bekerja rapat dengan semua jabatan yang berhadapan dengan pelanggan dalam sebuah syarikat untuk memastikan bahawa setiap pelanggan mendapat standard perkhidmatan tertinggi.

Hubungan Pelanggan

Menguruskan hubungan pelanggan adalah peranan terpenting pengurus akaun. Dalam sebuah syarikat teknologi, hubungan pelanggan beroperasi pada beberapa tahap yang berbeza. Pengurus akaun bertujuan untuk membina hubungan dengan eksekutif perniagaan dan kewangan kanan yang mempengaruhi keputusan pembelian di syarikat pelanggan. Pada tahap sehari-hari, mereka fokus untuk menjaga hubungan dengan pembuat keputusan teknikal seperti ketua pegawai maklumat, pengarah teknologi maklumat dan pengurus teknologi maklumat.

Peguambela Pelanggan

Pengurus akaun mempunyai peranan dalaman yang penting dalam syarikat teknologi. Mereka bertindak sebagai penyokong pelanggan untuk memastikan bahawa semua jabatan memahami kehendak pelanggan dan bertindak balas dengan kualiti perkhidmatan yang tepat. Dengan bekerja dengan pasukan pengembangan produk, misalnya, pengurus akaun memastikan bahawa portfolio produk mencerminkan perubahan keperluan pelanggan. Pengurus akaun menyelaraskan kerja pasukan sokongan teknikal untuk menyediakan pelanggan dengan pelbagai perkhidmatan yang mereka perlukan sepanjang pemilikan produk mereka, termasuk reka bentuk penyelesaian, pemasangan, latihan, sokongan dan penyelenggaraan pengguna.

Perancangan Akaun

Pengurus akaun mengembangkan rancangan untuk memaksimumkan peluang perniagaan dengan setiap pelanggan. Rancangan tersebut meliputi ramalan pendapatan berdasarkan lini produk, keperluan sumber daya, dan penjualan dan pemasaran untuk memenuhi target pendapatan. Rancangan tersebut membantu syarikat teknologi meramalkan permintaan dengan tepat dan menyatukan kempen penjualan dan pemasaran dengan rancangan pengembangan akaun individu.

Sokongan jualan

Kitaran penjualan produk teknologi adalah panjang dan kompleks, yang melibatkan pembuat keputusan yang berbeza pada setiap tahap. Pengurus akaun mengenal pasti maklumat dan keperluan sumber untuk peringkat utama siasatan awal, memenuhi spesifikasi pelanggan, menyiapkan cadangan, penilaian pelanggan dan pemilihan pembekal. Mereka mengatur pertemuan dengan pembuat keputusan, dan mengatur pembentangan dan dokumentasi untuk memastikan bahawa syarikat mencapai kedudukan pembekal pilihan.

Penjualan Rundingan

Pengurus akaun membina kepercayaan dan mengukuhkan hubungan dengan memberi maklumat kepada pelanggan mengenai bagaimana teknologi yang muncul dapat membantu perniagaan mereka. Mereka menyediakan taklimat mengenai perniagaan, faedah teknikal dan kewangan teknologi dan bekerjasama dengan pelanggan untuk mengembangkan penyelesaian yang disesuaikan. Kerjasama membantu membina perkongsian dengan pelanggan dan memastikan tahap pengekalan pelanggan yang tinggi.