Membawa iPhone ke Genius Bar

Genius Bar adalah kaunter sokongan teknikal yang terdapat secara eksklusif di lokasi Apple Store. Para pekerja dilatih di ibu pejabat korporat Apple, dan dapat membantu masalah perkakasan dan perisian. Bar Genius menawarkan bantuan untuk semua produk Mac, termasuk iPhone. Bergantung pada status jaminan anda, anda mungkin atau mungkin tidak perlu membayar perkhidmatan yang anda terima.

Tujuan

Bar Genius adalah tempat untuk mendapatkan bantuan penyelesaian masalah dengan peranti anda, selagi masalah dengan telefon itu sendiri dan bukan perkhidmatan selular anda. Sekiranya anda mempunyai masalah perkakasan seperti pembesar suara yang tidak baik, atau jika iOS anda tidak dapat dikemas kini dengan betul, kakitangan Genius Bar boleh berusaha menyelesaikan masalah tersebut. Bar Genius tidak menjamin bahawa iPhone boleh diperbaiki. Kadang-kadang bahagian yang rosak atau kerosakan yang anda buat tidak dapat diselesaikan.

Proses

Anda akan mendapat perkhidmatan lebih cepat di Genius Bar jika anda membuat janji temu lebih awal. Untuk menempah masa di Genius Bar terdekat anda, pergi ke laman web Apple dan klik pada pautan "Apple Retail Store" di bahagian paling bawah skrin. Tatal ke bahagian "Genius Bar" dan pilih "Ketahui lebih lanjut mengenai Genius Bar." Gunakan medan "Penempahan Bar Genius" di sebelah kanan skrin untuk memilih keadaan dan lokasi, dan ikuti arahan di layar untuk memilih waktu.

Kos

Sekiranya iPhone anda masih dilindungi oleh jaminan terhad satu tahun, lawatan Bar Genius anda mungkin tidak akan dikenakan apa-apa. Jaminan terhad merangkumi bahagian yang rosak dan mutu kerja yang buruk. Sekiranya peranti rosak kerana sesuatu yang anda lakukan, seperti menjatuhkan telefon, anda perlu membayar pembaikan. IPhone yang tidak ada dalam jaminan tidak akan diperbaiki secara percuma.

Penyediaan

Sekiranya boleh, buat sandaran data pada iPhone anda sebelum membawanya ke Genius Bar. Bergantung pada masalah dengan telefon anda, sebahagian atau semua data anda mungkin hilang. Sekiranya itu berlaku, Apple tidak bertanggungjawab untuk memulihkan maklumat anda. Segerakkan aplikasi, muzik dan kenalan anda melalui iTunes atau iCloud untuk membuat salinan sandaran.