Penerangan mengenai CPU

Unit pemprosesan pusat mendapat namanya kerana ia adalah pengurus tugas pusat untuk komputer, melaksanakan semua arahan yang anda berikan kepada komputer dalam urutan yang logik dan menghantarnya ke komponen lain apabila perlu. CPU adalah cip yang dipasang di motherboard, dari mana ia berinteraksi dengan komponen lain di komputer. Tanpa CPU, komputer tidak akan berfungsi. Semasa menilai komputer, kelajuan dan kekuatan CPU adalah refleksi langsung dari kelajuan dan kekuatan komputer itu sendiri.

CPU Berbilang Teras

Satu perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menilai CPU adalah berapa banyak teras yang dimiliki pemproses. Lebih banyak inti bermaksud komputer dapat menangani lebih banyak tugas sekaligus. Sekiranya anda mengarahkan komputer untuk melakukan tugas yang kompleks, komputer akan berfungsi dengan lebih lancar jika CPU mempunyai banyak teras. Sebilangan besar CPU dilengkapi dengan dua, empat atau lapan teras. Anda lebih cenderung mencari CPU lapan teras di komputer desktop daripada komputer riba.

Pengukuran Lain

Kelajuan jam adalah ukuran penting berapa banyak kitaran pemprosesan yang dapat diselesaikan oleh CPU dalam satu saat. Kelajuan jam contoh ialah 2.6 GHz, atau 2.6 bilion kitaran sesaat. Walau bagaimanapun, pemproses yang berbeza mempunyai seni bina yang berbeza sehingga satu pemproses pada 1.8 GHz mungkin memerlukan lebih banyak kitaran untuk menyelesaikan tugas daripada pemproses lain pada 1.8 GHz. CPU umumnya mempunyai seni bina 32-bit atau 64-bit. CPU dengan pemproses 64-bit berpotensi untuk menangani tugas dengan lebih cepat dan cekap daripada pemproses 32-bit.