Apakah Hubungan Antara Fungsi Organisasi & Struktur Organisasi?

Fungsi perniagaan anda adalah perkara yang dilakukannya - misalnya, pengeluaran, penjualan, pemasaran, penyelidikan dan penagihan. Struktur organisasi menentukan hubungan dan interaksi antara bahagian perniagaan anda, dan mengenal pasti bagaimana rantai arahan berjalan melalui tahap yang berbeza.

Petua

Hubungan antara fungsi dan struktur organisasi adalah seperti carta alir. Anda boleh mengatur struktur perniagaan anda di sekitar fungsi organisasi anda, tetapi walaupun tidak, fungsi dan struktur akan saling mempengaruhi.

Struktur Fungsional Mengasingkan Jabatan

Sebilangan besar perniagaan menggunakan struktur organisasi yang berfungsi dengan rantai arahan. Dengan kata lain, fungsi yang berbeza masuk ke jabatan yang berasingan yang melaporkan kepada pengurus jabatan, yang kemudian melaporkan kepada seseorang yang lebih tinggi. Sekiranya anda menggunakan struktur fungsional, ia mempunyai kelebihan garis wewenang yang jelas, dengan pembuat keputusan utama di setiap jabatan yang menetapkan keseluruhan misi dan tugas.

Struktur ini membolehkan setiap pekerja menumpukan perhatian pada misi tertentu. Walau bagaimanapun, struktur fungsional untuk organisasi bukan kekurangannya. Anda boleh berakhir dengan jabatan yang tidak bercakap antara satu sama lain atau bekerjasama dengan baik. Pelanggan mungkin terpental dari jabatan ke jabatan jika masalahnya tidak berkaitan dengan satu fungsi tertentu.

Struktur Bahagian Mempunyai Banyak Cabang

Struktur organisasi bahagian menyebarkan fungsi ke pelbagai cabang: Sekiranya anda mempunyai barisan produk yang berbeza, bahagian untuk setiap barisan produk mempunyai kumpulan fungsinya sendiri seperti pemasaran, R&D, penjualan dan perakaunan. Kelebihan pendekatan ini adalah bahawa setiap bahagian syarikat mempunyai kakitangan untuk menjalankan semua fungsi yang diperlukan. Pada hakikatnya, setiap bahagian dapat menjalankan operasi perniagaannya lebih kurang secara autonomi.

Kelemahannya ialah dengan pekerja di setiap bahagian yang melakukan fungsi yang sama, anda mungkin akan mengalami banyak kelebihan dan ketidakcekapan. Sebagai contoh, menguruskan lima operasi sumber manusia, bukannya satu operasi terpusat, bermaksud pendua fungsi, sistem pengurusan, pengembangan dasar dan sebagainya.

Struktur Matriks Memberi Kelenturan

Menggunakan struktur matriks dalam perniagaan anda dapat memberi anda fleksibiliti yang lebih besar dalam fungsi perniagaan daripada organisasi yang lebih hierarki. Dalam struktur matriks, setiap pekerja bekerja di jabatan berdasarkan fungsi, seperti pemasaran atau kewangan, tetapi mereka dapat ditugaskan untuk projek di bawah pengurus yang berbeza dan bekerjasama dengan pekerja yang mempunyai fungsi yang berbeza. Struktur ini menyesuaikan fungsi organisasi untuk mengubah keperluan organisasi. Kelemahannya ialah bahawa rantai perintah dalam matriks boleh menjadi kabur dan bertentangan.

Visualisasikan Dengan Carta Organisasi

Sekiranya anda atau kakitangan anda menghadapi masalah untuk membayangkan struktur yang dicadangkan, anda boleh menggunakan carta organisasi untuk melihatnya dengan jelas. The New York dan Erie Railroad mengembangkan carta organisasi pertama pada abad ke-19 sebagai cara untuk meningkatkan kecekapan pengurusan. Carta menunjukkan garis kuasa dan kawalan yang dijalankan antara jabatan dan tahap pengurusan yang berbeza. Carta yang dirancang dengan baik akan memudahkan untuk melihat siapa yang membuat keputusan, siapa yang melaporkan kepada siapa dan bagaimana organisasi anda membahagikan fungsi operasinya.