Potongan Cukai Peralatan Perniagaan

Membeli peralatan baru untuk mendapatkan potongan cukai tidak selalu menjimatkan wang. Mengendalikan perniagaan selalunya memerlukan pembelian peralatan untuk memudahkan pertumbuhan, mengembangkan peluang dan meningkatkan kecekapan. Pembelian jelas mempengaruhi wang tunai, walaupun pembelian tidak selalu sama dengan pemotongan yang setara. Oleh itu, memahami implikasi cukai dari pembelian anda dapat membantu mengurangkan beban cukai dan memaksimumkan kedudukan tunai anda.

Fakta

Sebilangan besar perniagaan memerlukan penggunaan beberapa jenis peralatan untuk beroperasi. Peralatan yang biasa digunakan dalam pelbagai jenis perniagaan termasuk komputer, pelayan, pencetak, mesin fotokopi, daftar tunai, sistem telefon dan kenderaan. Perniagaan juga mungkin memerlukan peralatan khusus seperti alat, peralatan pembuatan atau mesin berat. Untuk tujuan cukai, anda boleh menolak semua peralatan ini bersama dengan peralatan lain yang digunakan dalam operasi perniagaan. Kunci mereka adalah menentukan cara memotong setiap jenis peralatan.

Perbelanjaan

Perniagaan kecil dapat menghabiskan semua peralatan dengan jangka hayat kurang dari satu tahun. Contoh biasa termasuk elektronik yang tidak dianggap bertahan lebih dari satu tahun dan alat tangan seperti penyodok dan garu. Pemilik perniagaan biasanya memotong peralatan seperti ini sebagai "alat dan peralatan kecil" pada penyata cukai pendapatan. Untuk menentukan sama ada peralatan yang dibeli adalah perbelanjaan atau aset modal, perniagaan kecil mesti merujuk polisi syarikatnya untuk menentukan jangka hayat yang berguna. Perniagaan kecil mesti mengelaskan peralatan dengan jangka hayat lebih dari satu tahun sebagai aset modal.

Aset

Aset modal adalah peralatan yang dibeli oleh perniagaan kecil dengan jangka hayat lebih dari satu tahun. Perniagaan mesti merekodkan item ini pada kunci kira-kira sebagai peralatan dan bukannya membelanjakannya atas untung dan rugi kerana jangka hayatnya. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) mengklasifikasikan aset mengikut jangka hayatnya kepada tiga tahun, lima tahun, tujuh tahun, 10 tahun, 15 tahun, 20 tahun, 25 tahun, 27,5 tahun dan 39 tahun harta benda.

Susutnilai

Pemilik perniagaan menolak aset modal yang dicatatkan pada kunci kira-kira melalui perbelanjaan susutnilai. Perniagaan mengambil perbelanjaan di atas kelas hayat berguna yang berkenaan di atas di bahagian aset. Contohnya, komputer mempunyai jangka hayat lima tahun. Dalam setiap lima tahun perniagaan menggunakan komputer, ia mengambil sebahagian daripada asas yang tidak dapat disusutkan sebagai perbelanjaan.

Seksyen 179

IRS membolehkan pemilik perniagaan membelanjakan keseluruhan peralatan yang tidak dapat digunakan pada tahun pembelian. Perniagaan mesti mempunyai pendapatan bercukai sebelum menggunakan seksyen 179; mereka tidak dapat mengurangkan pendapatan bercukai di bawah sifar dan terhad kepada IRS yang ditentukan maksimum, yang kini $ 250,000. Mengambil bahagian 179 pemotongan peralatan menghilangkan peluang untuk menggunakan susutnilai untuk aset tertentu pada tahun-tahun mendatang. Perniagaan yang menjangkakan tempoh pertumbuhan yang besar harus berunding dengan ejen berdaftar tempatan sebelum memilih untuk menggunakan seksyen 179. Ejen yang mendaftar adalah profesional cukai yang dilesenkan oleh Jabatan Perbendaharaan.