Cara Membuka Sendi Burger

Perniagaan makanan segera adalah industri yang cepat berubah dan sangat kompetitif. Mana-mana pengendali bebas yang membuka sambungan burger akan bersaing dengan jenama nasional yang diiklankan dengan operasi yang menjimatkan kos yang diuruskan oleh francaisi berpengalaman. Membuka operasi burger baru boleh dilakukan, tetapi memerlukan ketekunan dan kerja keras - dan juga khayalan. Memiliki $ 500,000 untuk melabur tidak ada salahnya, walaupun dapat dilakukan dengan lebih sedikit. Apa yang menjadikan sendi burger anda istimewa?

Kos Permulaan dan Francais

Industri makanan segera mempunyai beberapa peraturan - metrik penjualan makanan berasaskan burger dengan keuntungan. Salah satunya ialah kos francais rata-rata. Pada tahun 2017, ini berkisar antara $ 500,000 Fatburger hingga Jack di $ 1.3 juta hingga 2.4 juta dolar. Sebagai pengendali bebas, anda dapat berbelanja lebih sedikit.

Walaupun benar tidak ada yang dapat menuntut anda membelanjakan sejumlah wang untuk permulaan bebas anda, tetapi anda juga akan bersaing dengan pelanggan dengan operasi makanan segera yang agak mewah ini. Kecuali anda seorang pereka yang berbakat dan, khususnya, seorang pereka restoran, anda harus mengeluarkan wang untuk membayar seseorang untuk menjadikan produk burger anda menonjol.

Cari Pajakan di Restoran Sedia Ada

Salah satu cara untuk menjimatkan banyak wang adalah dengan mencari sewa harta tanah yang sebelumnya merupakan restoran. Ini menyederhanakan aspek reka bentuk dan bermaksud anda tidak memerlukan banyak pembinaan untuk memenuhi pematuhan kod - kelulusan jabatan kesihatan dan bangunan yang perlu anda buka.

Pertimbangkan Rakan Kongsi

Salah satu sebab francais popular di kalangan usahawan adalah kerana francaiser memberikan banyak nasihat perancangan kewangan dan perniagaan. Anda boleh melakukannya sendiri, tetapi sangat bercita-cita tinggi untuk memulakan restoran makanan segera dari awal tanpa pengalaman perniagaan sebelumnya di lapangan. Salah satu cara untuk menutup kemungkinan jurang pengetahuan adalah dengan mengambil pasangan dengan pengalaman pengurusan dan operasi makanan segera yang luas. Perkongsian selalu berpotensi berubah menjadi masam, jadi pilihlah pasangan yang berpengalaman yang nampaknya munasabah, tidak logik dan berfikiran terbuka.

Sediakan Rancangan Perniagaan

Walaupun anda memutuskan untuk meneruskannya, anda memerlukan rancangan perniagaan dengan cukup terperinci. Nasib baik, maklumat yang baik mengenai perkara ini banyak terdapat. Forbes mempunyai templat rancangan perniagaan yang boleh anda gunakan untuk memulakan. Syarikat lain juga menawarkan rancangan perniagaan makanan segera dalam talian dengan contoh perniagaan hipotesis untuk membantu anda memahami modelnya. Lebih banyak pertolongan boleh didapati melalui buku, seperti James Taylor "Cara Memulakan Restoran Makanan Segera"

Kekuatan Imaginasi

Sebagai tambahan kepada kos permulaan, margin keuntungan dan pertimbangan kewangan lain yang diperlukan, faktor kejayaan yang paling penting adalah imaginasi. Apa yang menjadikan sendi burger anda istimewa? Tidak ada satu jawapan yang betul, tetapi sehingga anda mempunyai satu jawapan untuk itu, anda tidak bersedia untuk bersaing.

Walaupun topik ini tidak terlalu banyak (tidak terlalu jauh), tonton filem yang menghiburkan, "The Founder," yang dibintangi oleh Michael Keaton sebagai Ray Kroc, pengasas McDonald's. Seperti yang akan anda ketahui, Kroc mengangkat idea yang menjadikan McDonald's istimewa dari sepasang saudara lelaki yang rajin yang telah mengetahui bahawa anda tidak perlu menawarkan menu yang luas - burger, kentang goreng dan minuman keras akan berjaya - tetapi anda mesti memberikan makanan kepada pelanggan dengan sangat cepat, jauh lebih cepat daripada apa-apa yang pernah dilakukan oleh burger joint sebelumnya. Oleh itu, makanan "cepat" dilahirkan dan dengannya dinasti restoran bernilai berbilion dolar.

Moral dari kisah Kroc mungkin bahawa idea-idea hebat sering mudah. Sebenarnya, itu boleh menjadi salah satu perkara yang menjadikannya hebat. Apakah idea hebat anda yang menjadikan sendi burger anda istimewa?