Apa yang Boleh Dibebankan Perniagaan Kecil untuk Bayaran Kewangan?

Perniagaan kecil mesti menguruskan aliran tunai untuk memastikan mereka mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar bil dan pekerja. Komponen utama pengurusan aliran tunai adalah mengurangkan dan mengekalkan penuaan hutang akaun minimum. Salah satu cara untuk memfasilitasi ini adalah dengan menilai caj kewangan untuk setiap akaun yang masih belum dijelaskan setelah jangka masa yang ditentukan.

Caj Kewangan

Bayaran kewangan mungkin dalam bentuk caj perkhidmatan atau bayaran lewat. Caj kewangan adalah apa-apa caj yang dibuat untuk memberikan kredit Syarikat sering menilai caj kewangan atas invois pelanggan yang jatuh tempo atau yang tidak dibayar dalam jangka masa yang ditentukan. Bayaran kewangan dapat menggambarkan kos yang berkaitan dengan penyediaan dan penghantaran invois, pemberian kredit dan tindak lanjut penagihan untuk memastikan pembayaran.

Mengapa Menggunakan

Sebilangan perniagaan menggunakan caj kewangan sebagai bayaran lewat untuk menghukum pelanggan yang tidak membayar pada tarikh akhir. Yang lain menggunakannya ketika pelanggan terlambat, seperti dalam 30 hari atau lebih. Namun, sebilangan perniagaan menggunakan potongan atau caj kewangan terbalik sebagai insentif untuk mendorong pelanggan membayar lebih awal.

Bayaran Am

Caj kewangan biasa, misalnya, mungkin faedah 1½ peratus setiap bulan. Walau bagaimanapun, caj kewangan boleh serendah 1 peratus atau setinggi 2 atau 3 peratus setiap bulan. Jumlahnya boleh berbeza-beza berdasarkan faktor seperti ukuran pelanggan, hubungan pelanggan dan sejarah pembayaran. Walau bagaimanapun, kebanyakan negeri mempunyai undang-undang riba yang menghalang syarikat dan institusi kewangan daripada mengenakan bayaran lebih tinggi daripada caj kewangan maksimum daripada negara.

Pilihan Menulis

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk menentukan caj kewangan. Nyatakan tempoh pembayaran dan caj perkhidmatan dalam bahasa biasa. Anda boleh menyatakan, "Kami menghargai perniagaan anda. Hantarkan pembayaran dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan invois ini. Kami akan menilai caj kewangan sebanyak 1.5 peratus ke atas semua jumlah yang diterima selepas waktu itu. " Pilihan lain adalah dengan menyatakan, “Terima kasih kerana menjadi pelanggan. Kami menjangkakan pembayaran dalam 15 hari. Sila memproses invois ini untuk memastikan pembayaran tepat pada masanya. Semua pembayaran lewat akan dikenakan 1.5 peratus sebulan atau 18 peratus setahun. "

Sekatan

Di beberapa negeri, undang-undang tidak membenarkan perniagaan menggunakan istilah "Bayaran Kewangan" pada invois. Di negeri-negeri ini, hanya bank dan institusi pinjaman yang serupa yang dibenarkan menggunakan istilah ini. Di negeri-negeri ini, anda mesti menggunakan istilah "Bayaran Lewat" atau "Bayaran Perkhidmatan" pada penyata dan invois bil pelanggan anda.