Perbezaan Antara Muat Turun dan Muat Naik

Sesiapa yang menggunakan Web secara berkala terlibat dalam memuat turun, memuat naik atau kedua-duanya. Sebilangan besar aktiviti Internet untuk pengguna rata-rata melibatkan memuat turun. Namun, memuat naik adalah perkara biasa, terutama di kalangan perniagaan yang menguruskan kandungan laman web. Contohnya, pembangun Web dan pentadbir laman web menggunakan alat untuk memuat naik secara berkala. Apabila anda menggunakan penyemak imbas Web atau membaca e-mel, anda mengakses data yang telah dimuat turun ke peranti pengkomputeran anda. Memahami perbezaan antara memuat naik dan memuat turun harus memberi anda pemahaman asas Internet yang baik.

Pelanggan dan Pelayan

Apabila anda mengakses aplikasi Web dengan melayari laman web atau membaca e-mel, komputer anda adalah pelanggan. Data yang dipaparkan di laman web dan dalam e-mel disimpan di pelayan yang dapat diakses melalui Internet. Server adalah komputer dengan perisian yang berjalan di dalamnya yang membolehkan mereka menjadi tuan rumah dan melayani data Web ini. Apabila seseorang membina laman web, mereka meletakkan kandungan laman web tersebut di pelayan. Ketika pengguna mengunjungi laman web ini, komputernya meminta kandungan ini dari pelayan dan pelayan bertindak balas dengan mengembalikannya untuk ditampilkan di penyemak imbas Web pengguna. Apabila fail atau item data dipindahkan dari Internet ke komputer anda, ini adalah contoh biasa memuat turun. Apabila fail dihantar dari komputer anda ke Internet, ini adalah contoh biasa memuat naik.

Permohonan

Pengguna mengakses laman web melalui aplikasi penyemak imbas Web seperti Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera dan Safari. Semasa anda melayari laman web, komputer anda memuat turun kandungan laman web dari pelayan Web dan kemudian membentangkannya kepada anda. Program e-mel menggunakan proses yang serupa, memuat turun kandungan e-mel dari pelayan e-mel ke komputer anda. Aplikasi seperti itu juga boleh melibatkan memuat naik. Pentadbir laman web menggunakan aplikasi seperti penyemak imbas Web dan klien FTP untuk memuat naik kandungan laman web ke pelayan Web. Apabila anda melampirkan fail ke e-mel, melalui borang laman web atau rangkaian sosial, fail tersebut diunggah ke Web.

Teknologi

Memuat naik dan memuat turun menggunakan teknologi yang serupa. Setiap kali data dipindahkan ke seluruh jaringan, seperti ketika memuat naik atau memuat turun, protokol digunakan. Protokol memberitahu komputer di kedua hujungnya bagaimana menangani data yang dipindahkan. Apabila anda melayari laman web, Hypertext Transfer Protocol biasanya memudahkan pemindahan data. Semasa anda memuat naik data, kadang-kadang Protokol Pemindahan Fail digunakan, terutama ketika menggunakan program klien FTP untuk mentadbir kandungan laman web. HTTP dan FTP boleh terlibat dalam memuat naik dan memuat turun.

Kepantasan

Sekiranya anda terlibat dalam memuat naik dan memuat turun, salah satu perbezaan yang paling ketara ialah kelajuan pemindahan data. Memuat naik cenderung lebih lambat daripada memuat turun, dengan Penyedia Perkhidmatan Internet sering menyebutnya sebagai pemindahan "hulu" dan "hilir". Bagi kebanyakan orang yang menggunakan Web, kelajuan muat turun jauh lebih penting daripada kelajuan muat naik, kerana memuat naik cenderung lebih jarang dan dengan jumlah data yang lebih kecil daripada memuat turun. Kelajuan muat naik hanya menjadi masalah bagi orang yang menjalankan kerja Internet, seperti pembangunan Web.