Apakah Port Uplink pada Router?

Port uplink pada penghala digunakan untuk memperluas rangkaian. Router dapat menggunakan port uplink untuk menyambung ke router, switch dan hub lain untuk meningkatkan jumlah maksimum peranti berwayar yang disambungkan ke rangkaian. Port uplink berkembang menjadi kurang relevan dengan pengenalan Wi-Fi, tetapi masih berguna jika rangkaian mengandungi lebih banyak peranti berwayar daripada yang dapat dikendalikan oleh satu penghala. Port penghala mungkin diaktifkan suis untuk beralih antara fungsi Ethernet dan uplink.

Penghala

Sebilangan besar router pejabat rumah dan kecil sebenarnya adalah peranti gabungan yang juga merangkumi suis. Router mengarahkan lalu lintas rangkaian sementara suis dan hub membuat rangkaian. Penghala boleh merangkumi port Ethernet, yang digunakan untuk membuat sambungan berwayar ke peranti; port WAN, yang digunakan untuk menyambung ke sambungan Internet melalui modem; port uplink, yang digunakan untuk menyambung ke peralatan rangkaian lain; dan penyesuai Wi-Fi, yang digunakan untuk menyambung ke peranti rangkaian melalui radio dan bukannya wayar.

Rangkaian Daisy-Chain

Port pautan boleh digunakan untuk membuat rangkaian rangkaian daisy-chain. Router itu sendiri dapat menghosting jaringan, tetapi port uplink memungkinkan router menyambung ke jaringan lain, biasanya lebih besar. Port uplink dapat digunakan untuk menghubungkan dua router bersama-sama untuk masuk ke dalam satu modem. Penghala biasanya mempunyai antara empat dan lapan port sambungan Ethernet berwayar tidak termasuk port WAN - ini mungkin tidak mencukupi untuk menyokong semua peranti berwayar dalam rangkaian yang besar. Port uplink pada penghala dapat digunakan untuk menyambung ke peranti rangkaian yang memiliki port Ethernet tambahan. Sambungan antara peranti dapat menambahkan lebih banyak port untuk menghubungkan lebih banyak peranti ke rangkaian dan memperluas jangkauan Wi-Fi.

Suis dan Hab

Perbezaan antara suis dan hub adalah bahawa suis memberikan setiap sambungan lebar jalurnya sendiri untuk berfungsi sementara hub akan berkongsi lebar jalur di semua peranti yang bersambung. Suis beralih jauh lebih mahal daripada hub pada tahun 1990-an dan awal 2000-an, tetapi akhirnya suis menggantikan hab di pasaran rangkaian. Port uplink dapat digunakan untuk menghubungkan router ke peranti termasuk router, switch dan hub lain untuk menggabungkan dan mengembangkan jaringan. Sebagai contoh, penghala yang mempunyai empat port Ethernet dan satu port uplink dapat menyambung ke suis yang mempunyai dua puluh port Ethernet dan satu port uplink untuk membuat rangkaian yang menyokong 24 peranti yang disambungkan Ethernet.

Modem

Modem kabel dan modem DSL juga dapat menggunakan port uplink untuk berkongsi sambungan Internet dengan semua peranti lain yang disambungkan. Walau bagaimanapun, port WAN bertujuan untuk memutuskan sambungan Internet. Pelabuhan pautan atas akan memaksa perkhidmatan Internet untuk menetapkan setiap peranti yang disambungkan ke Internet alamat IP sendiri - perhatikan bahawa amalan ini mungkin tidak dibenarkan atau hanya dibenarkan dengan kos tambahan oleh ISP. Sekiranya sambungan Internet dikongsi melalui port pautan atas, hanya satu peranti yang dapat disambungkan pada satu masa.