Perkara yang Perlu Tahu Semasa Memulakan Syarikat Fesyen

Syarikat fesyen adalah perniagaan yang merancang pasaran dan menjual barang-barang pakaian. Ini termasuk pakaian, seperti seluar, kemeja, gaun dan rok, serta aksesori, seperti sarung tangan, kaus kaki, perhiasan dan pakaian dalam. Walaupun banyak usahawan yang menubuhkan syarikat fesyen adalah pereka profesional, ini bukan syarat awal. Mereka yang mempunyai pemahaman mengenai industri dari sudut perniagaan boleh sama berjaya. Tidak kira latar belakang profesional, ada beberapa perkara yang perlu diketahui semasa memulakan syarikat fesyen.

Demografi

Semasa memulakan syarikat fesyen, seorang usahawan mesti mengenal pasti pelanggan sasarannya. Dia mesti mengetahui jantina dan usia mereka. Dia mesti menentukan di mana dan berapa kerap individu ini berbelanja. Dia juga mesti mendapat pemahaman mengenai trend apa yang kini popular dengan demografi. Pengetahuan ini akan membolehkannya membuat keputusan perniagaan berdasarkan citarasa dan corak pembelian mereka yang akan memasarkan produknya. Sebagai contoh, jika demografi sasarannya adalah remaja perempuan, merancang garis gaun pengantin mungkin bukan keputusan perniagaan yang bijak. Begitu juga, lelaki paruh baya yang kaya mungkin tidak akan memberi respons kepada iklan yang diterbitkan di surat khabar kolej.

Kos Permulaan

Persatuan Perniagaan Kecil AS menganggarkan bahawa 50 peratus daripada semua perniagaan baru gagal dalam lima tahun pertama operasi mereka. Walaupun terdapat pelbagai alasan untuk statistik ini, kekurangan dana sangat tinggi dalam senarai. Untuk memulakan sebuah syarikat fesyen yang berjaya, seorang usahawan mesti mempunyai akaun yang realistik mengenai berapa banyak modal yang diperlukan untuk menubuhkan dan mengekalkan perniagaan. Dia mesti mengira kos overhed, seperti pejabat, gaji pekerja, bekalan dan bahan lain. Dia juga mesti mempertimbangkan kos sampingan, seperti ongkos kirim, makan siang pelanggan dan perbelanjaan lain.

Setelah anggaran dibuat, pengusaha mesti mengetahui sumber apa yang akan digunakan untuk mendapatkan dana untuk syarikat fesyen. Dia mungkin memohon pinjaman bank. Dia juga boleh mencari pelabur atau malaikat. Sebagai alternatif, dia boleh memohon wang hibah yang mungkin dia layak.

Rancangan Pemasaran Dan Jualan

Seorang usahawan mesti mempunyai rancangan pemasaran dan penjualan yang kukuh ketika memulakan syarikat fesyen. Pelan ini mesti selaras dengan demografi asas pelanggan organisasi, dan juga sesuai dengan anggaran tahunannya. Walaupun syarikat fesyen dengan sumber kewangan yang besar dapat memulakan kempen iklan berskala besar, perniagaan yang lebih kecil dapat menggunakan pendekatan akar umbi yang terdiri dari pengedaran poskad dan dari mulut ke mulut. Selain pemasaran, seorang pengusaha mesti mengenal pasti kedai untuk produknya yang akan dibeli. Kempen perhubungan awam yang paling besar adalah sia-sia sekiranya pelanggan tidak dapat membeli produk tersebut.