Kelebihan dan Kekurangan Lengan Laptop

Sarung komputer riba adalah kantung, yang sering diperbuat daripada plastik atau nilon, yang direka bentuk agar sesuai dengan kulit laptop anda. Lengan dapat membantu meminimumkan jumlah habuk atau serpihan yang bersentuhan dengan komputer riba syarikat anda, dan dapat melindungi dari ketukan dan lebam kecil. Namun, mereka tidak selalu memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap kemalangan besar seperti jatuh atau jatuh.

Perlindungan

Mungkin kelebihan utama menggunakan sarung komputer riba adalah perlindungan kerosakan yang diberikan oleh peranti tersebut. Komputer riba biasanya mahal, peralatan yang rumit dan perlu dikendalikan dengan berhati-hati sekiranya mereka mempunyai umur yang panjang. Meletakkan komputer riba di sarung komputer riba boleh menghalangnya daripada bersentuhan dengan serat yang terdapat di bahagian bawah beg dan beg bimbit. Selain itu, beberapa lengan baju mempunyai sifat penghalau air, yang memungkinkannya melindungi dari tumpahan minuman atau terkena hujan secara tidak sengaja.

Pembersihan

Menggunakan sarung dengan komputer riba anda mungkin bermaksud anda perlu membersihkan paparan dan casis peranti anda lebih jarang. Membersihkan komputer apa pun boleh menjadi proses yang memakan waktu, dan pembersihan komputer riba boleh menjadi sangat sukar kerana tidak semua reka bentuk memberikan akses mudah ke bahagian dalam mesin. Dengan menghalau debu dengan sarung komputer riba, anda dapat memastikan komputer riba lebih bersih, berpotensi memperpanjang jangka hayatnya.

Had

Penting untuk bersikap realistik mengenai sifat perlindungan sarung komputer riba anda; mereka hanya dapat melindungi komputer riba anda sehingga tahap tertentu. Walaupun kebanyakan model dirancang untuk memberikan beberapa bentuk perlindungan ketukan, dan ada yang menawarkan sifat penghalau air, mereka tidak mungkin menahan penurunan dari ketinggian yang signifikan atau jatuh ke kolam renang. Sifat lengan komputer riba yang hampir sama bermaksud pada umumnya mereka tidak memberikan perlindungan seperti yang diperlukan oleh beg galas atau beg pakaian yang kuat.

Kos

Sehingga tarikh penerbitan, lengan asas komputer riba bermula pada sekitar $ 15, tetapi harga dengan cepat dapat meningkat menjadi lebih dari $ 100 untuk model yang lebih bergaya atau kaya dengan ciri. Sebilangan pengguna mungkin mendapati bahawa harga yang tinggi untuk dibayar ketika mereka tidak memiliki jaminan nyata mengenai tahap perlindungan yang akan diberikan oleh lengan baju dalam situasi penurunan. Selain itu, tidak semua lengan baju mempunyai pegangan. Oleh itu, jika anda mahu berulang-alik dengan komputer riba, anda mungkin perlu membeli beg yang sesuai dan juga sarung lengan, menambahkan lagi kos aksesori anda.