Cara Menggunakan Papan Kekunci Hiragana

Windows 8 menggunakan Microsoft Input Method Editor untuk menukar watak yang anda masukkan pada papan kekunci standard menjadi hiragana, katakana dan kanji. Walau bagaimanapun, anda mesti memuat turun pek bahasa yang berasingan untuk menambahkan sokongan Jepun ke PC anda. Setelah memasang papan kekunci baru ke sistem operasi, anda boleh mula membuat dokumen, menyusun e-mel dan menulis kandungan berasaskan Web dalam bahasa alternatif.

1

Tekan "Windows-C" atau arahkan ke kanan atas skrin, pilih "Cari" dari bar Charms, dan kemudian masukkan "bahasa" ke dalam bidang carian.

2

Klik "Tetapan", pilih "Tambahkan Bahasa" dari hasil untuk membuka Panel Kawalan, dan kemudian klik "Tambah Bahasa."

3

Pilih "Bahasa Jepun" dari senarai, dan kemudian klik butang "Tambah". Klik pautan "Pilihan", dan kemudian pilih "Muat turun dan Pasang Pek Bahasa" di bawah Bahasa Paparan Windows.

4

Klik "Ya" atau masukkan kata laluan pentadbir untuk meneruskan, jika diminta. Windows 8 memuat turun pek bahasa ke komputer.

5

Tutup Panel Kawalan dan buka editor teks seperti WordPad atau Microsoft Word.

6

Pilih bar bahasa dari bar tugas, dan kemudian pilih "Bahasa Jepun" sebagai bahasa. Klik kanan ikon di sebelah kiri bar bahasa dan pilih "Hiragana" dari menu konteks.

7

Mula menaip ke penyunting teks. Untuk menukar watak atau watak menjadi kanji, tekan bar ruang. Gunakan pad arah untuk memilih kanji yang betul dari menu, dan kemudian tekan "Enter" jika Windows 8 tidak menukar hiragana secara automatik.