Cara membersihkan Facebook yang digodam

Facebook adalah sasaran utama penggodam. Aplikasi berbahaya dan pautan berbahaya ke laman web pancingan data boleh memberi orang lain akses ke akaun Facebook anda atau syarikat anda. Sekiranya anda telah diretas, anda dan syarikat anda harus melakukan lebih daripada sekadar menukar kata laluan untuk mengelakkan akses akaun yang tidak dibenarkan pada masa akan datang - anda juga harus memberitahu rakan Facebook anda agar mereka tidak memasang aplikasi yang sama atau mengklik pautan yang sama dan membuat akaun mereka terdedah.

1

Akses halaman bantuan Facebook untuk akaun dan kata laluan (lihat Rujukan), di mana anda boleh mengklik "Akaun Saya Diretas." Klik pautan ke "Lindungi Di Sini."

2

Taipkan kata laluan anda untuk bermula. Klik "Teruskan" untuk meneruskan semua skrin dalam prosesnya.

3

Taipkan kata laluan baru dua kali. Klik untuk "Lanjutkan" dan terus melewati layar yang memberi peringatan kepada anda untuk menukar kata laluan untuk akaun e-mel anda, yang harus anda lakukan jika juga telah menyusup.

4

Klik "Teruskan" dan Facebook akan menunjukkan kepada anda maklumat profil anda yang telah dipulihkan. Pada halaman kedua ini, anda juga akan dapat memilih pilihan untuk makluman sekiranya seseorang telah membenarkan akaun anda dari peranti yang tidak dibenarkan atau melayari Facebook menggunakan HTTPS, yang keduanya akan melindungi akaun anda.

5

Klik "Log In" untuk kembali ke akaun Facebook anda. Lihatlah aplikasi yang anda pasang dan klik ikon pensil untuk memadamkan aplikasi yang mungkin bertanggungjawab terhadap peretasan tersebut. Klik "Buang Aplikasi" untuk membuang aplikasi dari senarai anda.

6

Imbas komputer anda untuk mencari virus dan jangkitan lain, sekiranya peretasan itu berasal dari jangkitan.