Kelebihan & Kekurangan Perbankan Komersial untuk Perniagaan

Perkhidmatan yang dapat diberikan oleh bank perdagangan kepada perniagaan anda melebihi fungsi pemeriksaan asas. Untuk perusahaan kecil, akses yang lancar untuk pengurusan pinjaman, penyewaan, insurans dan penggajian melalui satu institusi boleh mengimbangi sebarang kos tambahan yang berkaitan dengan menggunakan bank sebagai perantara.

Apa itu Perbankan Komersial?

Perbankan komersial melibatkan pembahagian dalam bank yang memfokuskan pada akaun perniagaan dan bekerja dengan pemilik perniagaan. Beberapa bank mungkin merujuk kepada perkhidmatan ini dengan istilah "perbankan perniagaan" dan bukannya perbankan komersial. Bank boleh menawarkan perkhidmatan seperti pemprosesan gaji, cara untuk membayar cukai suku tahunan dan perkhidmatan perancangan kewangan anda. Perancangan kewangan juga boleh merangkumi pengurusan akaun persaraan di samping perancangan kewangan untuk syarikat anda. Banyak bahagian perbankan komersial menumpukan pada meminjamkan wang untuk membantu perniagaan terus bertahan.

Apa Yang Ada Untuk Anda?

Perbankan komersial dapat membantu perniagaan anda dengan mempermudah menguruskan tugas kewangan sehari-hari . Akaun komersial yang mapan dengan bank akan memudahkan anda meminjam wang ketika anda mengembangkan perniagaan. Selalunya, anda ditugaskan sebagai wakil yang bekerja secara langsung dengan syarikat untuk mencari perkhidmatan dan penyelesaian terbaik untuk masalah yang dihadapi oleh perniagaan . Contohnya, syarikat boleh menjimatkan wang dengan memproses penggajian penyumberan luar. Bank juga menawarkan perkhidmatan invois , dengan invois yang diperibadikan, dan dapat mengatur pemindahan ke bank lain yang akan mempermudah prosedur perakaunan.

Beberapa bank menawarkan pengurusan akaun persaraan untuk pekerja anda serta faedah pekerja lain. Ini dapat menjimatkan wang anda, dan memudahkan anda menguruskan semua perkhidmatan yang anda tawarkan kepada pekerja. Bank anda juga boleh memberikan potongan harga yuran perkhidmatan pedagang anda . Perbankan komersial membolehkan anda membuat simpanan langsung untuk pekerja anda dan juga untuk sebarang invois yang perlu anda bayar kepada orang lain, yang akan menjimatkan masa anda.

Apakah Kelemahannya?

Dalam satu perkataan: kos. Akaun perbankan komersial atau perniagaan selalunya lebih mahal daripada akaun bank tradisional . Bank boleh mengenakan bayaran untuk deposit malam, untuk memproses sejumlah cek dan untuk perkhidmatan pembayaran gaji.

Bergantung pada ukuran perniagaan anda, beberapa perkhidmatan yang ditawarkan mungkin tidak diperlukan, dan anda mungkin masih dikenakan bayaran untuk perkhidmatan tersebut walaupun anda tidak menggunakannya sepenuhnya. Bank yang berbeza mungkin menawarkan perkhidmatan yang berbeza dan mengenakan bayaran yang berbeza, dan sukar untuk membandingkan perkhidmatan tersebut.

Mendaftar untuk akaun komersial sebelum perniagaan anda siap untuk satu akan menanggung kos anda dan mungkin memperlambat pertumbuhan perniagaan. Sekiranya anda memilih bank yang salah, anda mungkin mengalami kesukaran untuk membuka akaun baru dan memindahkan semua perkhidmatan ke bank lain . Ini boleh memakan masa dan wang anda.

Membuat Pilihan untuk Perniagaan Anda

Semasa perniagaan anda berkembang, anda mungkin mencapai tahap di mana anda memerlukan perkhidmatan perbankan komersial. Lawati beberapa bank yang berbeza untuk mengetahui perkhidmatan yang mereka tawarkan, dan bayaran yang mereka kenakan. Cari bank yang mempunyai perkhidmatan pelanggan yang baik. Periksa dengan teliti apa-apa bayaran yang dikenakan dan lihat apakah perubahan tersebut akan lebih menguntungkan atau merugikan dasar anda.