Cara Membuat Pelan Lantai untuk Kedai Runcit

Anda mempunyai beberapa masalah yang perlu ditangani semasa merancang pelan lantai untuk kedai serbaneka anda. Anda ingin menjadikan lorong senang dan menarik bagi pelanggan sambil memastikan anda dapat menonton kedai untuk mencuri barang, kejadian yang lebih biasa di kedai serbaneka daripada kedai yang menjual barang besar seperti permaidani atau mesin basuh. Lampu, penutup akhir dan kaunter pembayaran semuanya menambah suasana dan kepraktisan susun atur anda.

1

Gunakan susun atur pepenjuru untuk lorong anda. Menurut Panduan Kajian Pengurusan, lorong miring memudahkan juruwang untuk mengawasi semua aktiviti di kedai sambil mengekalkan tempatnya di daftar.

2

Cari kaunter pembayaran di dekat pintu supaya juruwang dapat menyambut tetamu masuk dan menonton pelanggan ketika mereka pergi untuk memberikan lapisan perlindungan tambahan terhadap pencurian. Juruwang harus diletakkan di tengah dinding, bersebelahan dengan pintu masuk untuk melihat semua lorong dan pintu secara serentak.

3

Sediakan tempat minum kopi dan layan diri yang mudah dijangkau oleh kakitangan apabila perlu tanpa membawa mereka terlalu jauh dari pusat kedai. Terutama apabila anda sendiri atau hanya mempunyai satu pekerja yang bekerja pada satu masa, anda perlu sentiasa memperhatikan aktiviti di kedai untuk memeriksa pelanggan dan mencegah pencuri kedai.

4

Ukur ruang lantai dan gunakan program susun atur komputer atau kertas grafik untuk meletakkan rak supaya anda tahu berapa banyak yang boleh muat di ruang tersebut. Letakkan rak dan penyejuk di sepanjang dinding, dan tinggalkan ruang yang cukup antara penyejuk dan rak yang berdekatan untuk pelanggan menggerakkan pintu dan lorong.

5

Hitung jumlah ruang pada setiap rak untuk menentukan jumlah barang dagangan yang dapat anda letakkan di rak dengan berkesan. Tentukan item mana yang akan ada di setiap rak, dan sediakan label yang menunjukkan harga dengan jelas, menjadikan belanja lebih mudah bagi pelanggan. Letakkan barang impuls pada penutup akhir, atau jual ruang kepada vendor yang bersedia meningkatkan keuntungan anda untuk penempatan tersebut.

6

Letakkan barang-barang yang paling popular di tengah-tengah setiap lorong untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah pelanggan agar mereka dapat melihat barang-barang lain untuk dijual. Letakkan item yang biasanya dibeli pelanggan secara berdampingan. Contohnya, celup yang tidak memerlukan penyejuk harus disimpan di dekat kerepek. Letakkan kacang dan makanan ringan masin di lorong yang menghadap ke penyejuk minuman, dan ciptakan ruang untuk pastri di dekat mesin kopi anda.