Saya Terlupa Sandarkan Quicken & Sekarang Saya Kehilangan Satu Tahun Rekod: Perlukah Saya Memulihkan Komputer?

Kehilangan data kewangan selama bertahun-tahun boleh menyebabkan masalah besar dan membuat anda segera mendapatkan pilihan Pulihkan. Walau bagaimanapun, menggunakan Pemulihan Sistem tidak akan membantu anda memulihkan data anda. Pemulihan Sistem hanya menyimpan data sistem untuk memperbaiki masalah dengan pemasangan baru dan sistem operasi. Kaedah lain ada untuk membantu anda memulihkan data anda tanpa memasukkan data tahun terakhir secara manual, tetapi pada akhirnya mungkin itulah yang harus anda lakukan.

Sandaran Automatik

Gagal membuat sandaran manual tidak semestinya anda tidak dapat memulihkan apa-apa. Quicken biasanya memberi amaran kepada anda bahawa anda belum membuat sandaran baru-baru ini dan ciri sandaran automatik mungkin menyimpan sandaran yang tidak anda ketahui. Pilih menu "File", pilih "Backup and Restore" dan kemudian klik "Restore From Backup File ..." dari senarai pilihan. Cari fail sandaran di komputer anda dengan sambungan "QDF-Backup". Apabila anda memilih pilihan untuk Memulihkan Dari Fail Sandaran, anda harus secara automatik menuju ke lokasi di mana Quicken menyimpan sandaran anda.

Buat Sandaran Semasa

Sebelum mencuba pembaikan atau pemulihan sistem, anda harus membuat sandaran manual untuk memastikan kerugian selanjutnya sehingga anda dapat mengembalikan perubahan yang dibuat semasa proses pengesahan atau pemulihan sistem. Simpan fail sandaran ke pemacu luaran sehingga jika anda memutuskan untuk memulihkan sistem anda, anda tidak akan kehilangan data anda. Pilih menu "File", klik "Backup and Restore" dan pilih "Backup Quicken File ..." untuk membuat sandaran data semasa anda.

Membina Semula Fail

Kadang kala, anda sama sekali tidak kehilangan data. Quicken mungkin memiliki kemampuan untuk memulihkan fail anda dari fail log transaksi yang biasanya tidak dapat anda lihat. Terima transaksi tertunda yang terdapat di skrin daftar dan kemudian cubalah mengesahkan dan memperbaiki fail anda. Pilih menu "File", pilih "Operasi Fail" dan kemudian pilih "Validate & Repair." Periksa pilihan "Validate File" dan kemudian klik "OK." Sekiranya anda mempunyai pelaburan, pilih kotak centang untuk pilihan "Bina Semula Pelaburan Banyak" dan "Hapus Sejarah Harga Pelaburan".

Sejarah Fail

Sebelum memasukkan semua transaksi yang hilang ke dalam daftar secara manual, periksa untuk mengetahui sama ada anda mempunyai sandaran automatik yang dijalankan pada mesin anda. Lancarkan Sejarah Fail untuk melihat apakah ada versi lama file Quicken anda. Akses bar Charms dan pilih pilihan "Cari". Ketik "Pulihkan Fail Anda" dan tekan "Enter." Cari ".QDF" untuk mencari versi lama fail Quicken anda. Pilih versi terbaru dan sebelumnya dari fail anda dan klik butang "Pulihkan".

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Windows 8 dan Quicken 2014. Maklumat ini mungkin sedikit berbeza dengan versi atau produk lain.