Kesan Semangat Pekerja yang Rendah

Sebilangan besar perniagaan mengambil langkah untuk mengelakkan semangat rendah dan dengan alasan yang baik. Moral yang rendah boleh merosakkan suasana perniagaan dan boleh menyebabkan rasa tidak puas hati, produktiviti yang buruk, ketidakhadiran dan juga perolehan. Apa yang menyebabkan semangat rendah akan berbeza di antara organisasi tetapi kesannya akan sama. Semangat yang rendah menyebabkan terputusnya hubungan antara pekerja, rakan sebaya, pekerjaan, pengurus dan syarikat. Itu sesuatu yang tidak diinginkan oleh organisasi.

Kos moral yang rendah

Tinjauan Ganjaran Strategik AS 2009-2010 oleh Watson Wyatt dan WorldatWork mendapati bahawa tahap penglibatan pekerja turun 9 peratus dari 2009 hingga 2010. Bagi yang berprestasi tinggi, jumlahnya lebih mengejutkan: 25 peratus. Peratusan berprestasi tinggi yang akan mengesyorkan majikan mereka kepada orang lain agar pekerjaan menurun hampir 20 peratus. Mungkin yang paling jelas, sedikit lebih daripada 40 peratus merasakan bahawa perubahan gaji dan faedah sepanjang tahun lalu memberi kesan negatif terhadap kualiti kerja dan perkhidmatan pelanggan. Kos moral yang lemah itu adalah kos yang tidak dapat ditanggung oleh kebanyakan syarikat.

Pekerja yang Berbahagia bermaksud Pelanggan yang Berbahagia

Sebilangan besar majikan dan ahli perniagaan percaya bahawa pekerja gembira bermaksud pelanggan yang gembira. Walaupun tidak selalu ada korelasi langsung antara keduanya, sudah tentu ada bukti anekdot yang cukup untuk menunjukkan bahawa pekerja dengan moral yang tinggi lebih baik daripada pekerja yang mempunyai moral yang rendah, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Human Resource Essentials". Pekerja yang tidak berpuas hati boleh menyebabkan masalah mulai dari aduan pelanggan hingga sabotaj produk. Tidak ada syarikat yang mahukan itu.

Kos Perolehan

Semangat yang rendah akhirnya membawa kepada perolehan ekonomi yang kukuh. Walaupun ekonomi yang lemah pada umumnya akan meminimumkan masalah ini kerana pekerja mungkin dicabar untuk mencari peluang lain, tidak ada syarikat yang harus merasa lega kerana peluang dapat muncul secara tiba-tiba. Kos yang berkaitan dengan ketidakhadiran, pergantian, rehiring dan latihan boleh menjadi besar. Membayar syarikat-syarikat untuk mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa mereka menangani isu-isu yang paling penting bagi pekerja dan terus memantau tahap moral dalam organisasi mereka.