Tanggungjawab Strategik untuk Pengurus Pengangkutan

Setiap kali anda melangkah ke pengangkutan awam atau melihat trak penghantaran memunggah barang di kedai kegemaran anda, anda perlu mengucapkan terima kasih kepada pengurus pengangkutan syarikat. Walaupun pemandu, pemunggah barang dan eksekutif syarikat bertanggungjawab untuk membawa barang kepada pengguna dan penumpang ke destinasi mereka, pengurus pengangkutan adalah orang yang menyelaraskan operasi semua pemain ini. Anda mungkin tidak akan melihat mereka, tetapi tangan mereka yang stabil akan membawa anda ke mana anda perlu pergi.

Pengenalan Pengurus Pengangkutan

Pengurus pengangkutan adalah setiap individu yang bertugas memastikan kenderaan pengangkutan syarikat atau organisasi pemerintah beroperasi tepat pada waktunya dan sebagaimana yang diharapkan. Syarikat perkapalan, syarikat pengangkutan dan pengangkutan awam seperti kereta bawah tanah semuanya menggunakan pengurus pengangkutan untuk menyelaraskan dan mengawasi operasi.

Logistik

Pengurus pengangkutan menyelaraskan logistik. Sama ada pengurus pengangkutan mengawasi pengangkutan penumpang atau barang, bagaimana orang atau kargo sampai ke tempat yang mereka perlukan sangat penting untuk kejayaan perniagaan pengangkutan. Tanggungjawab logistik boleh melibatkan apa-apa dari memastikan kaedah pengangkutan seperti kereta api, kapal terbang atau trak berjalan seperti yang dijadualkan untuk menentukan cara paling menjimatkan untuk menghantar orang atau barang tepat pada waktunya.

Keselamatan

Tanggungjawab keselamatan pengurus pengangkutan adalah penting. Pengurus pengangkutan memastikan bahawa pemandu kenderaan, pemandu kapal atau kapal dan kakitangan kereta api mengendalikan kenderaan pengangkutan syarikat dengan cara yang selamat bukan hanya untuk diri mereka sendiri, tetapi juga orang di sekitarnya. Sebagai contoh, pengurus pengangkutan untuk syarikat trak mesti memastikan bahawa pemandu tidak melakukan pergeseran yang terlalu lama yang mungkin menyebabkan pemandu atau orang lain di jalan raya dalam bahaya. Pengurus pengangkutan juga bertanggungjawab untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa ketika kemalangan pengangkutan berlaku.

Kemahiran Kakitangan

Tanggungjawab strategik penting lain bagi pengurus pengangkutan adalah latihan. Pengendali kenderaan pengangkutan mesti diberi arahan mengenai cara paling selamat dan terbaik untuk mengendalikan kenderaan mereka. Ini bukan sahaja memastikan keselamatan produk, penumpang dan pemandu sendiri, tetapi juga meningkatkan keuntungan syarikat dengan mengurangkan kemalangan dan kesalahan di lokasi. Latihan dalam peraturan persekutuan dan tempatan yang berkaitan dengan mod pengangkutan sangat penting. Kegagalan untuk melakukannya boleh mengakibatkan kesan undang-undang dan kewangan, menjadikan pengurus pengangkutan bertanggungjawab untuk kesejahteraan undang-undang dan kewangan syarikat.