Konsep Ketepuan Pasaran

Ketepuan pasaran berlaku apabila sebahagian besar bakal pelanggan di pasaran semasa sudah menggunakan produk atau perkhidmatan. Ini boleh dianggap bukti kejayaan kempen penjualan dan menunjukkan bahawa permintaan di pasaran semasa puas atau hampir berpuas hati. Setelah pasaran tepu dengan produk anda, cabaran menjadi mencari jalan untuk terus menjana pendapatan. Ketepuan pasar adalah isyarat bahawa anda perlu mengambil tindakan, yang termasuk mengubah cara anda memasarkan produk anda atau menawarkan peningkatan produk.

Kreativiti dan Inovasi

Untuk menonjol di pasaran tepu, produk dan perkhidmatan anda mesti mempunyai ruang untuk kreativiti dan inovasi. Sebagai contoh, dengan pasaran telefon pintar hampir tepu, penyedia wayarles mesti mencari cara untuk menarik penjualan. Oleh itu, cabaran bagi syarikat telefon pintar bukan hanya menyediakan produk inovatif; mereka juga mesti mencari cara kreatif untuk menawarkan perkhidmatan yang diinginkan pelanggan sambil tetap berdaya saing. Apabila anda menjalankan perniagaan dalam persekitaran yang tepu, anda perlu memikirkan cara untuk mempunyai kelebihan berbanding pesaing anda. Ini semudah meletakkan ceri percuma di atas ais krim yang anda sajikan di sebuah bandar kecil. Melebihi harapan pelanggan anda dengan menjadi lebih kreatif daripada pesaing anda dalam menyampaikan produk dan perkhidmatan anda.

Harga

Harga sangat penting di pasaran yang tepu. Anda mesti dapat menilai produk atau perkhidmatan anda secara kompetitif. Contohnya, jika anda menawarkan kemudahan canggih yang lebih baru yang dilengkapi dengan kamera video, penggera pintu individu dan siling yang lebih tinggi, anda boleh mengenakan bayaran lebih banyak daripada kemudahan lain yang tidak menawarkan ciri khas ini. Anda harus memastikan bahawa anda memasukkan ciri perkhidmatan ini dalam pemasaran anda agar berkesan. Walaupun program diskaun dapat menjadi cara yang baik untuk menarik pelanggan, ini juga boleh mengakibatkan perang harga dengan pesaing. Akibatnya, anda mungkin menjana keuntungan yang lebih sedikit. Anda perlu mendapatkan data mengenai harga produk dan perkhidmatan pesaing anda secara berkala agar anda dapat membandingkan dan bersaing.

Pemasaran

Cara anda memasarkan produk atau perkhidmatan anda juga merupakan faktor utama dalam pasaran tepu. Menentukan kawasan pasaran anda akan mengenal pasti rancangan tindakan anda semasa anda merancang rancangan pemasaran. Sebagai contoh, strategi pemasaran untuk bandar yang lebih besar akan berbeza daripada strategi anda untuk kawasan luar bandar. Lakukan pemasaran luar dengan mengumpulkan data seperti kawasan untuk dipasarkan, item yang akan anda gunakan dalam pemasaran dan biayanya. Selain itu, anda juga harus memotivasi kakitangan anda dalam pemasaran luar. Sekiranya anda mempunyai pekerja, mereka mesti menjadi sebahagian dari proses tersebut dan mereka harus bersedia untuk mengemukakan usaha tambahan agar syarikat anda dapat terus berprestasi di pasar yang tepu.

Menciptakan semula atau Menetapkan Semula

Menembusi pasaran yang tepu dan persaingan yang sengit menuntut perancangan dan pelaksanaan yang teliti, sama ada anda memulakan perniagaan atau menjalankan perniagaan. Di pasaran tepu, anda juga dapat mencipta semula atau mengubah semula jenama anda. Sebagai contoh, menurut artikel Entrepreneur.com, pengusaha berusia 15 tahun Peter Crabtree melancarkan perniagaan pembuatan coklat kelas atas yang pada awalnya tidak begitu berjaya. Setelah melakukan kajian, dia kemudian menambahkan item ke perniagaannya seperti wain, bir, keju, paninis dan sebilangan pencuci mulut coklat. Perniagaan bekas coklatnya berkembang menjadi ChocMo dan menjadi tempat persinggahan tempatan. Untuk terus berjaya, anda perlu memastikan idea anda terus berkembang untuk mengikuti pasar yang tepu.