Bagaimana Mengetahui Apa yang Akan Dimahami atau Dilebih-lebihkan dalam Perakaunan

Perakaunan anda boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Bila-bila masa anda membuat perubahan - kaedah perakaunan baru, perisian baru - anda mungkin secara tidak sengaja menghasilkan salah hasil atau perbelanjaan. Apabila anda membuat anggaran, dengan mudah dapat menghasilkan pendapatan yang terlalu tinggi atau terkurang. Sekiranya pada bila-bila masa anggota kakitangan anda mula melewatkan langkah berjaga-jaga asas, ada juga kemungkinan masalah. Penyata kewangan anda untuk jangka masa tertentu mestilah tepat, jadi menangkap salah saji adalah suatu keharusan.

Membuat Anggaran

Anggaran, secara semula jadi, cenderung berlebihan atau merendahkan prestasi masa depan syarikat anda. Penyata pendapatan harus menganggarkan potensi kerugian hasil dari pulangan penjualan dan dari pelanggan yang tidak membayar bil mereka. Sekiranya anda membuat anggaran kerugian, pendapatan syarikat anda akan kelihatan lebih teruk daripada yang sebenarnya. Meremehkan mempunyai kesan sebaliknya.

Kaedah terbaik untuk mengelakkan salah sangka adalah dengan mengikuti prinsip perakaunan standard. Andaikan anda mengetahui bahawa sekitar 10 peratus akaun belum diterima setiap suku tahun. Selamat menggunakannya sebagai peruntukan hutang lapuk, dan kemudian betulkan penyata kewangan anda jika anda salah. Sekiranya, sebagai gantinya, anda menetapkan peruntukan hutang lapuk 1 persen dengan mengetahui bahawa itu adalah suatu pengurangan, anda mungkin menghadapi masalah kerana melaporkan maklumat palsu.

Ikut Prosedur

Walaupun pada zaman digital, kesilapan perakaunan berlaku kerana orang tidak menuliskan sesuatu. Sekiranya anda menggunakan wang tunai kecil untuk membayar perbelanjaan kerja kecil - kertas mesin fotokopi, tol lebuh raya, makan tengah hari untuk pekerja yang terlalu banyak bekerja - mungkin tidak layak memasukkan bil individu ini. Seiring berjalannya waktu, mereka dapat menambah: $ 10 seminggu yang tidak direkodkan adalah keterangan melebihi $ 520 pada akhir tahun. Atau andaikan pelanggan melepaskan cek semasa anda keluar dari pintu. Anda mungkin mendepositkannya di bank dan lupa memasukkan pembayaran, jadi catatan anda kurang tunai.

Melatih setiap orang untuk merekod urus niaga dengan segera dapat mengurangkan salah saji. Langkah-langkah mudah seperti mendamaikan penyata bank anda akan menyebabkan lebih banyak kesilapan.

Lakukan Perubahan dengan berhati-hati

Setiap kali anda menukar kaedah perakaunan anda, ada kemungkinan salah sangka. Andaikan anda memulakan perniagaan menggunakan perakaunan tunai, kemudian beralih ke kaedah akruan. Di bawah perakaunan akruan, anda tidak menunggu pembayaran; anda memasukkan pendapatan sebaik sahaja anda memperolehnya. Itu berubah bukan hanya ketika anda melaporkan pendapatan, tetapi bagaimana anda mengesannya di buku besar anda. Sangat mudah untuk perkara yang salah.

Beberapa syarikat menggunakan lebih daripada satu sistem perisian, misalnya, menggunakan program yang berbeza untuk akaun yang perlu dibayar dan wang tunai. Sangat mudah untuk satu sistem kehilangan jejak berapa banyak hutang syarikat atau yang lain untuk melebih-lebihkan wang tunai. Menyatukan maklumat dalam dua sistem adalah penting untuk kesihatan perniagaan anda dan mempunyai maklumat yang tepat.