Bagaimana Memori Pemacu Kilat Berfungsi?

Pemacu kilat adalah peranti storan seperti cakera keras tetapi dengan satu perbezaan utama. Mereka tidak membaca dan menulis data menggunakan kepala yang digantung oleh lapisan udara yang tipis secara mikroskopik di atas pinggan berputar ribuan kali per minit. Sebaliknya, mereka menggunakan cip memori kilat yang kecil, ringan dan tidak mempunyai bahagian yang bergerak.

Sejarah

Memori kilat pertama kali dicipta pada tahun 1984 oleh seorang saintis di pembuat elektronik Jepun, Toshiba. Nama itu berasal dari prosedur yang digunakan untuk menghapus sel flash - ia seperti kilat kamera. Pencipta, Dr. Fujio Masuoka, menyampaikan penemuannya ke sebuah persidangan Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik pada tahun yang sama di mana Intel melihatnya. Mereka melesenkan teknologi tersebut, menghasilkan cip pertama yang tersedia secara komersial pada tahun 1988, dan memori flash terus berkembang sejak itu.

Bagaimana RAM Berfungsi

Memahami bagaimana memori flash berfungsi memerlukan pemahaman tentang bagaimana RAM biasa berfungsi. Satu bit RAM mengandungi transistor yang mempunyai gerbang yang boleh dihidupkan. Apabila pintu dihidupkan, kuasa dapat mengalir melalui transistor, dan dengan berkesan menyimpannya. Walau bagaimanapun, apabila anda mematikan kuasa ke cip, pintu ditutup. Apabila anda menghidupkan kembali cip, pintu gerbang tidak ingat sama ada ia dibuka atau ditutup untuk memulakannya. Inilah sebabnya mengapa RAM dikosongkan semasa anda mematikan komputer.

Memahami Flash Memory

Memori kilat juga terdiri daripada susunan transistor, tetapi dengan satu perbezaan. Dalam cip memori kilat, transistor mempunyai dua pintu - pintu terapung dan pintu kawalan. (ref 1) Apabila anda menghidupkan kuasa, kuasa mengalir melalui pintu masuk dan ke transistor, seperti pada cip RAM biasa. Namun, apabila kuasa dimatikan, sebahagian daya tersekat di pintu terapung dan tetap di situ. Ini adalah bagaimana ia menyimpan nilai walaupun dimatikan. Anda boleh membacanya dengan menghantar kuasa atau menghapusnya dengan menghantar arus negatif yang secara berkesan menyedut kuasa dari transistor. (rujukan 2)

Pemacu Kilat

Pemacu kilat terdiri daripada satu atau lebih cip memori kilat, pengawal untuk menentukan bagaimana data ditulis dan dibaca pada cip, dan penyambung sehingga dapat digunakan dengan komputer atau peranti lain. Banyak pemacu kilat mempunyai penyambung USB. Kad memori kilat, yang sebenarnya hanya pemacu kilat kecil dan nipis, terdapat dalam pelbagai saiz fizikal dan jenis penyambung, bergantung pada gaya kad yang mereka bentuk. Pemacu keadaan pepejal, yang menggantikan cakera keras komputer dengan memori kilat, biasanya kotak kecil yang mengandungi pelbagai cip kilat di samping penyambung Super ATA yang membolehkan anda menggunakannya sebagai pemacu keras dalaman dan menghubungkannya terus ke papan induk komputer anda atau pengawal pemacu. (rujukan 1)