Geran Sokongan Operasi untuk Organisasi Bukan Untung

Pemberian sokongan operasi sangat sukar diperoleh oleh organisasi bukan untung. Yayasan yang membuat pemberian hibah lebih suka membiayai projek-projek tertentu dan perbelanjaan modal di organisasi amal, daripada menyokong perbelanjaan umum dan perbelanjaan operasi. Terdapat beberapa strategi yang dapat dilaksanakan oleh organisasi nirlaba yang akan meningkatkan kemungkinan mereka menerima geran sokongan operasi.

Pengelasan Perbelanjaan

Dalam banyak kes, organisasi nirlaba secara sah dapat mengklasifikasikan perbelanjaan overhead sebagai perbelanjaan projek, yang kemungkinan besar akan dibiayai melalui geran. Untuk mengklasifikasikan overhead sebagai perbelanjaan projek, perbelanjaan harus memberi kesan secara langsung kepada kejayaan projek yang dicadangkan.

Sebagai contoh, jika pengarah eksekutif organisasi akan menghabiskan 10 peratus waktunya untuk mengawasi projek tertentu, maka 10 persen gajinya dapat diklasifikasikan dengan tepat sebagai perbelanjaan projek, dan bukannya perbelanjaan overhead.

Operasi yang Menjurus kepada Kelestarian

Banyak yayasan membuat geran akan mempertimbangkan untuk membiayai perbelanjaan overhed dan pentadbiran apabila perbelanjaan tersebut akan mendorong keuntungan bukan keuntungan kepada kelangsungan kewangan. Hal ini berlaku terutamanya untuk perbelanjaan overhed yang berkaitan dengan pengumpulan dana.

Sebagai contoh, program pemberian individu bukan untung dianggap sebagai kos overhed. Yayasan boleh mempertimbangkan pemberian untuk menampung perbelanjaan program jika organisasi nirlaba dapat menunjukkan bahawa pemberian itu akan membolehkan organisasi menghasilkan sokongan baru yang signifikan yang akan membawa kestabilan kewangan dan meniadakan keperluan untuk dana geran masa depan untuk kos operasi.

Yayasan Keluarga dan Peribadi

Yayasan keluarga dan peribadi kecil lebih cenderung membuat pemberian sokongan operasi daripada rakan mereka yang lebih besar. Yayasan yang lebih kecil ini umumnya mempunyai garis panduan pemberian yang lebih santai yang menentukan apa yang boleh dan tidak dapat didanai, dan lebih berminat dengan misi dan pasukan kepimpinan organisasi nirlaba daripada mereka dalam menegakkan peraturan pemberian geran yang ketat.

Membina Hubungan

Hubungan peribadi menjadi penting semasa mencari pemberian sokongan operasi Yayasan yang biasanya tidak memberikan geran seperti itu mungkin bersedia melakukannya untuk organisasi nirlaba yang telah menjalin hubungan yang kuat dengan kakitangan atau lembaga yayasan. Organisasi bukan untung yang mencari dana untuk perbelanjaan overhead harus meluangkan masa untuk membuat hubungan peribadi dengan yayasan tempatan dan serantau dan berkomunikasi secara berkala dengan mereka.