Cara Membuat Persembahan Perhubungan Awam Menarik

Kuatkan persembahan perhubungan awam anda. Mereka yang menghadiri pembentangan - sama ada pekerja, orang awam, kumpulan fokus atau media berita - akan duduk dan memperhatikan apa yang anda katakan. Pembentangan perhubungan awam memperkenalkan produk, eksekutif, apa yang berlaku di syarikat dan - dalam beberapa kes - berita yang tidak baik mengenai syarikat itu.

Mengemukakan Fakta Tidak Biasa

Mulakan pembentangan dengan fakta yang tidak biasa yang berkaitan dengan syarikat atau produk. Ini menarik perhatian penonton dan memberi wartawan yang hadir untuk mengaitkan artikel mereka. Sebagai contoh, jika produk anda adalah untuk haiwan kesayangan, nyatakan bahawa 82.5 juta isi rumah di AS mempunyai haiwan peliharaan.

Tunjukkan Produk

Gambar mungkin bernilai seribu perkataan, tetapi tidak ada yang menggantikan sebenarnya yang menunjukkan bagaimana produk itu berfungsi. Sekiranya tidak dapat ditunjukkan pada persembahan, buatlah demonstrasi dan mainkan video di tempat yang sesuai semasa persembahan.

Pecahkannya

Pisahkan persembahan menjadi bahagian pendek. Tukar pembesar suara untuk memberi perubahan kepada penonton. Pemilik syarikat dapat memberikan gambaran keseluruhan perniagaan, sementara pengarah pemasaran dapat berbicara tentang perubahan di pasar. Sekiranya persembahan dijadualkan berlangsung lebih dari satu jam, beri rehat penonton anda juga. Banyak wartawan dan yang lain perlu memeriksa pesanan teks mereka, mendengar surat suara atau hanya mengunjungi tandas.

Meningkatkan Visual

Kepala bercakap membosankan. Tambahkan visual pada persembahan anda. Gunakan tayangan slaid berkomputer untuk membantu menggambarkan ukuran pasaran, pelanggan biasa anda, eksekutif syarikat atau bagaimana produk dihasilkan. Sekiranya ini adalah persembahan mengenai prestasi syarikat, fikirkan cara untuk menunjukkannya melalui infografik. Daripada menggunakan carta pai yang menunjukkan penjualan mengikut barisan produk, gunakan foto produk dan skala produk. Sebagai contoh, jika widget A mempunyai penjualan dua kali lebih banyak daripada widget B, maka buat widget A dua kali lebih besar.

Hand Out Press Kit di Akhir

Sebutkan pada awal persembahan bahawa kit akhbar akan diedarkan pada akhir. Dengan cara itu, penonton tidak terganggu dengan membaca kit semasa persembahan, dan perhatian penuh mereka akan diberikan kepada anda. Sertakan siaran akhbar yang berkaitan dengan topik persembahan, gambar produk, penerangan produk, contoh soalan wawancara, latar belakang syarikat dan maklumat hubungan anda. Sertakan juga senarai fakta yang berkaitan dari pembentangan. Pindahkan sebarang video atau infografik ke DVD dan sertakan juga.

Tutup Asas

Beritahu penonton kapan anda akan mengemukakan soalan untuk mengelakkan gangguan. Lihatlah penonton ketika berucap. Pilih beberapa orang di bahagian khalayak yang berlainan dan putar kepala anda dari yang lain. Tentukan persembahan anda. Apa yang anda fikir mungkin mengambil masa 10 minit sebenarnya boleh memakan masa lebih kurang. Ajukan soalan kepada penonton untuk menarik perhatian dan prosesnya. Seorang syarikat rempah-rempah dan ramuan boleh bertanya, "Tahukah anda rata-rata orang dewasa Amerika mengambil lebih daripada dua kali ganda jumlah garam yang disyorkan?"