Cara Menambah Notis Hak Cipta ke Foto Facebook

Pada zaman ketika berkongsi gambar yang menarik dan menggembirakan semudah mengklik butang, sukar untuk menjadi sumber pengarang asal karya kreatif. Menambah hak cipta pada foto Facebook anda adalah salah satu kaedah untuk memastikan bahawa sesiapa sahaja yang menikmati karya anda mengetahui bahawa anda adalah pengarangnya.

1

Muat turun atau beli perisian penyuntingan foto yang sesuai dengan keperluan anggaran dan fotografi anda. Beberapa perisian penyuntingan foto, seperti Adobe Photoshop, disesuaikan untuk profesional sementara alternatif lain yang lebih murah dibuat untuk jurugambar amatur. Pilih program yang sesuai dengan keperluan anda. Harga perisian penyuntingan foto boleh berkisar dari sifar (sumber terbuka) hingga beberapa ratus dolar.

2

Muat turun gambar dari Facebook yang memerlukan tanda hak cipta anda. Sekiranya anda belum memuat naik gambar ke Facebook, susun foto ke dalam satu folder yang boleh anda cari dengan mudah di komputer anda. Di folder utama untuk gambar anda, buat dua subfolder. Tajuk satu folder "Originals" dan folder lain "Diubah suai." Kedua-dua jenis folder akan memastikan bahawa anda mempunyai salinan gambar yang asli tanpa hak cipta anda. Letakkan foto anda yang telah diubah suai dalam folder "Originals".

3

Buka perisian penyuntingan foto anda dan buat projek baru. Di bar menu, pilih "Import" atau "Open" untuk mengimport foto Facebook asli anda ke dalam program. Setelah foto diimport, simpan projek sebagai foto baru. Pilih nama fail yang berbeza dari nama asalnya dan simpan di folder "Diubah suai" komputer anda.

4

Cari alat teks dalam program penyuntingan foto anda, pilih dan klik pada foto anda. Mengklik pada gambar anda akan memunculkan kursor. Ketik simbol hak cipta diikuti dengan tahun anda membuat gambar dan nama anda. Simbol hak cipta dapat berupa "c" dengan lingkaran di sekelilingnya (tersedia untuk disalin dan ditampal dari Pejabat Hak Cipta AS) atau "c" dalam kurungan. Setelah menaip simbol dan nama anda, klik di luar kotak teks.

5

Pilih kelegapan dan lokasi simbol hak cipta anda. Kelegapan adalah ketelusan teks pada gambar. Kelegapan rendah menjadikan teks tembus pandang dan kelegapan tinggi menjadikan teks padat. Pilihan kelegapan biasanya terdapat dalam pilihan menu perisian penyuntingan foto anda. Pilih tempat dalam gambar yang anda mahukan pemberitahuan hak cipta anda muncul.

6

Simpan gambar yang diubah suai dan muat naik ke Facebook.