Yahoo Setara dengan AdSense

Yahoo keluar dari perniagaan rangkaian iklan penerbit pada tahun 2010 ketika ia menghentikan produk kompetitifnya ke AdSense Google, Yahoo Publisher Network Online. Yahoo kembali berniaga pada tahun 2012, tetapi kali ini dengan Bing dan Media.net sebagai rakan kongsi. Program baru, Iklan Kontekstual Yahoo Bing, adalah berdasarkan undangan berdasarkan sejumlah kriteria yang mesti dipenuhi oleh penerbit untuk bergabung dalam rangkaian. Laman web kecil, blogger dan webmaster biasanya tidak layak. Yahoo mengesyorkan agar penerbit yang tidak memenuhi syarat untuk perkhidmatan baru itu menyertai rangkaian Chitika.

Rangkaian Penerbit Yahoo Dalam Talian

Pada bulan Mac 2010, Yahoo menutup platform iklan layan diri, Yahoo Publisher Network Online, yang serupa dengan AdSense Google. Pada saat perubahan diumumkan, Yahoo mengesyorkan agar penerbit bersaiz kecil dan pertengahan bergabung dengan rangkaian iklan dalam talian Chitika. Yahoo adalah salah satu daripada banyak rakan pengiklanan dalam rangkaian, yang menyediakan iklan tempatan, dan mudah alih yang disasarkan melalui carian melalui kira-kira 250,000 penerbit, dari syarikat besar hingga blogger dan webmaster.

Rangkaian Yahoo Bing

Yahoo membuat perkongsian pengiklanan dengan Bing bersempena dengan perkongsian enjin cariannya. Rangkaian Yahoo Bing adalah rangkaian untuk pengiklan, bukan penerbit iklan, dan dalam arti serupa dengan AdWords Google. Ini memungkinkan pengiklan menawar iklan yang muncul dengan hasil carian di kedua-dua mesin pencari Yahoo dan Bing. Rangkaian ini terbuka untuk pengiklan kecil dan besar. Pengiklan yang lebih besar berpeluang untuk menjadi rakan kongsi pilihan di rangkaian dan mendapatkan akses ke alat analisis tambahan untuk membantu mereka menguruskan kempen iklan mereka.

Iklan Kontekstual Rangkaian Yahoo Bing

Pada bulan September 2012, Yahoo Media.net mengumumkan program Iklan Kontekstual Rangkaian Yahoo Bing untuk penerbit Web. Program ini serupa dengan konsep Yahoo Publisher Network yang dihentikan pada tahun 2010 tetapi dilaksanakan dengan rakan media.net dan hanya dengan jemputan. Media.net mengekalkan hubungan dengan penerbit dan menyediakan platform layan diri yang serupa dengan AdSense. Yahoo mengekalkan hubungan dan teknologi untuk pengiklan, dan Bing mengindikasikan iklan dari pengiklan kecil di seluruh rangkaian. Menurut Yahoo, program ini sama sekali tidak berkaitan dengan bekas Jaringan Penerbit Yahoo Online dan tidak bertujuan untuk menggantikannya.

Keahlian dalam Iklan Kontekstual Rangkaian Yahoo Bing

Program Iklan Kontekstual Rangkaian Yahoo Bing mengehadkan keahlian ke laman web yang menerima sebahagian besar trafik mereka dari Amerika Utara dan Great Britain, berbahasa Inggeris dan sudah mempunyai kandungan berkualiti tinggi, premium dan jumlah pengunjung laman web yang banyak. Untuk menyertai rangkaian, anda mesti meminta jemputan. Seseorang di program ini mengkaji laman web anda dan menentukan sama ada anda boleh mengambil bahagian. Laman web dengan kandungan yang dihasilkan oleh pengguna biasanya tidak layak untuk turut serta sebagai penerbit.