Cara Menghubungkan MacBook ke Projektor Optoma Menggunakan USB

Menjalankan kabel USB antara MacBook dan projektor Optoma anda memberi anda fungsi tetikus melalui alat kawalan jauh projektor. Ini membolehkan anda menjauh dari komputer dan bergerak bebas di sekitar bilik sambil tetap mengawal kemajuan persembahan anda. Tidak seperti port lain pada projektor Optoma anda, port USB tidak menyokong input video dari MacBook anda. Anda masih memerlukan penyesuai video untuk menyambung ke salah satu port input video projektor.

1

Matikan MacBook dan projektor Optoma anda.

2

Sambungkan satu hujung kabel USB ke port USB di bahagian belakang projektor Optoma anda, dan kemudian sambungkan hujung kabel yang lain ke port USB yang tersedia di MacBook anda.

3

Pasang salah satu hujung kabel video ke port yang dikehendaki pada projektor Optoma anda. Pilihan berbeza-beza bergantung pada model Optoma anda, tetapi biasanya merangkumi VGA, S-Video dan HDMI. Kerana MacBook anda mempunyai port DVI, anda memerlukan penyesuai video untuk menyelesaikan sambungan. Sambungkan penyesuai ke port DVI MacBook anda dan selamatkan hujung kabel video projektor ke penyesuai. Penyesuai VGA-ke-DVI dihantar bersama MacBook anda, tetapi anda juga boleh membeli penyesuai ini dan yang lain dari Apple.

4

Hidupkan projektor dan hidupkan MacBook anda.

5

Buka persembahan atau tayangan slaid dan berlatih menggunakan alat kawalan jauh untuk mengawal aktiviti di skrin. Tekan butang "L" pada alat kawalan jauh untuk klik kiri dan tekan butang "R" untuk klik kanan.