Berkongsi Papan Keratan di VMWare

Program mesin maya VMware menyokong perkongsian papan keratan. Ciri perkongsian papan keratan berkongsi kandungan papan keratan anda antara sistem operasi hos komputer anda dan mesin maya VMware. Anda boleh menyalin kedua-dua fail dan teks antara sistem operasi dengan ciri ini. Ciri perkongsian papan keratan menghendaki VMware Tools dipasang di mesin maya. Alat VMware juga membolehkan drag and drop antara mesin maya dan sistem operasi host anda.

Alat VMware

Alat VMware mesti dipasang di setiap mesin maya yang anda gunakan untuk menggunakan ciri perkongsian papan keratan. Lancarkan mesin maya di VMware, klik menu "Mesin Maya" di bahagian atas tetingkap VMware dan pilih "Pasang Alat VMware" untuk memulakan. Tetingkap pemasangan muncul di mesin maya; lengkapkan pemasang untuk memasang Alat VMware. VMware secara automatik membolehkan perkongsian papan keratan semasa Alat VMware dipasang.

Penggunaan

Salin dan tampal dengan pilihan "Salin" dan "Tampal" standard. Anda juga dapat menggunakan kombinasi tombol "Ctrl" dan "C" untuk menyalin atau kombinasi "Ctrl" dan "V" untuk ditampal. Segala teks atau fail yang anda salin ke papan keratan dalam satu sistem operasi dikongsi dengan sistem operasi yang lain. VMware tidak menyokong perkongsian papan keratan antara mesin maya; anda hanya boleh menyalin dan menampal antara mesin maya dan sistem operasi hos anda.

Seret dan lepas

Alat VMware juga membolehkan drag and drop antara sistem operasi hos anda dan mesin maya. Seret dan lepaskan fail ke dalam atau di luar tetingkap mesin maya untuk menyalinnya antara sistem operasi host dan sistem operasi tetamu anda. Anda juga boleh menyeret dan melepaskan teks. Tidak seperti perkongsian papan keratan, anda boleh menyeret dan melepaskan antara mesin maya.

Penyelesaian masalah

Perkongsian papan keratan mungkin tidak berfungsi dengan baik jika mesin maya anda mengandungi Alat VMware versi lama. Klik menu "Mesin Maya" dan pilih "Kemas kini Alat VMware" untuk mengemas kini Alat VMware jika versi yang lebih baru tersedia. Ikon dulang sistem Alat VMware di mesin maya Windows juga memberi amaran kepada anda apabila versi baru tersedia. Anda juga boleh mencuba menghidupkan semula sistem operasi tetamu di mesin maya anda untuk menyelesaikan masalah.

Tetamu Linux

Aplikasi grafik di Linux menggunakan dua papan keratan yang berbeza. Satu papan keratan digunakan semasa anda memilih pilihan "Salin" atau "Potong" atau menggunakan pintasan papan kekunci; VMware tidak berkongsi papan keratan ini. Papan keratan kedua digunakan semasa anda menonjolkan teks dengan tetikus anda. VMware menyalin teks yang dipilih ke papan keratan sistem operasi host anda. Anda boleh menampal teks dari papan keratan bersama dengan mengklik tengah pada aplikasi di Linux.