Cara Membuat Lembaran Penyebaran Label Alamat di Google Docs

Perkhidmatan dokumen dalam talian Google Docs percuma merangkumi ciri spreadsheet yang boleh anda gunakan untuk membuat spreadsheet dari fail data. Untuk membuat spreadsheet Dokumen Google data label alamat, pertama-tama anda perlu mengeksport data nama dan alamat surat untuk setiap label dari program pengurusan kenalan atau perkhidmatan dalam talian dalam format CSV, Comma Separated Value, format. Setelah anda membuat fail CSV, import data ke hamparan Google Docs baru.

1

Log masuk ke Dokumen Google. Klik butang "Buat Baru" di menu sebelah kiri. Pilih "Spreadsheet" dari menu konteks. Ini membuka ciri Google Spreadsheet di tetingkap baru.

2

Klik "Fail" di menu navigasi utama di bahagian atas halaman. Klik "Import" di menu drop-down.

3

Klik butang radio di sebelah "Buat Spreadsheet Baru." Klik butang "Pilih Fail" dan pergi ke komputer menyimpan lokasi fail CSV yang dieksport atau dimuat yang mengandungi data label alamat.

4

Klik dan serlahkan fail CSV. Klik butang "Buka" untuk memuat naik fail CSV. Klik butang "Automatik" di bahagian "Karakter Pemisah", dan kemudian klik butang "Import".

5

Klik pautan "Buka Sekarang" di sebelah mesej "Fail Diimport Berjaya". Ini membuka hamparan alamat label di tetingkap baru. Klik "Fail" dan "Simpan" untuk menyimpan hamparan di Dokumen Google.