Bagaimana Syarikat Kakitangan Syarikat Menjana Wang?

Syarikat kakitangan korporat menyediakan kakitangan sementara, staf kontrak dan pekerja temp-to-perm (atau kontrak-untuk-menyewa) kepada perniagaan. Perkhidmatan mereka mungkin diminta dengan berbagai alasan, dari kebutuhan untuk fleksibilitas dalam perniagaan hingga keinginan untuk menjimatkan wang dalam proses pengambilan pekerja. Syarikat kakitangan korporat dapat menjana wang dengan pelbagai cara.

Menyediakan Kakitangan yang Fleksibel

Lazimnya, syarikat kakitangan korporat menyediakan pekerja yang baik kepada syarikat yang memerlukan keperluan kakitangan yang fleksibel secara tiba-tiba atau berterusan. Oleh kerana syarikat-syarikat ini tidak mahu mengambil pekerja tetap tetapi memerlukan kakitangan yang baik untuk mengisi jawatan tertentu, syarikat kakitangan korporat dapat menyediakan pekerja yang diperlukan sambil mengenakan kos yang sama dengan gaji dan faedah yang biasa dikenakan oleh pekerja biasa.

Sebilangan besar syarikat kakitangan yang menyediakan perkhidmatan ini merundingkan peratusan gaji setiap jam syarikat ingin membayar pekerja sementara. Gaji setiap jam biasa diberikan kepada pekerja; syarikat kakitangan menyimpan peratusan. Oleh kerana kontrak itu dirundingkan antara pekerja dan syarikat mencari pekerja sementara, syarikat kakitangan tidak perlu bimbang membayar pekerja ketika mereka tidak diperlukan, memberikan penjimatan tambahan.

Mengelakkan Manfaat Fringe

Tidak seperti syarikat biasa, yang sering memberikan banyak faedah kepada pekerja untuk tujuan pengekalan atau kontrak, beberapa syarikat kakitangan korporat memberikan faedah. Oleh kerana kos ini bukan sebahagian daripada perbelanjaan syarikat kakitangan, mereka dapat membebankan lebih sedikit keseluruhan pekerja daripada yang akan dibayar oleh beberapa syarikat dan masih memperoleh keuntungan lumayan.

Kontrak untuk Sewa

Dalam beberapa kes, syarikat menggunakan syarikat kakitangan sebagai kaedah untuk mencari pekerja yang baik daripada cara untuk mengisi jawatan sementara. Ini adalah pekerjaan kontrak untuk disewa. Kerana terdapat penghentian yang jelas terhadap kewajiban pekerja sementara terhadap syarikat pekerja, maka bayaran per jam yang dirundingkan sering lebih tinggi daripada pekerja sementara atau pekerja kontrak.

Kadar Syarikat Kakitangan Syarikat

Bergantung pada tahap pekerja dan jenis kakitangan yang disediakan, keuntungan syarikat kakitangan korporat berbeza-beza. Sebagai tambahan, kakitangan syarikat yang pakar dalam industri yang berbeza, seperti perkhidmatan undang-undang atau komputer, sering menuntut bayaran yang lebih tinggi. Kadar penagihan boleh berbeza dari markup 25 peratus hingga 100 peratus pada gaji pokok pekerja kontrak. Beberapa syarikat kakitangan korporat juga memberikan pekerja utama kepada syarikat dengan bayaran tetap. Syarikat yang ingin mengambil pekerja yang ditempatkan sebelum kontrak sementara habis juga boleh membayar kos tetap untuk hak tersebut.