Apa maksud Pilihan Anti-Aliasing yang Berbeza?

Anti-aliasing menggunakan kekuatan kad video komputer anda untuk mengurangkan tepi bergerigi pada garis melengkung dan pepenjuru di skrin PC anda. Walaupun paling sering digunakan untuk melicinkan penampilan permainan komputer, anti-aliasing juga berperanan dalam reka bentuk grafik, pemodelan 3D dan karya lain. Windows juga menggunakan anti-aliasing untuk meningkatkan keterbacaan teks di skrin. Walaupun semua jenis anti-aliasing mempunyai kesan yang serupa, masing-masing berfungsi dengan cara yang sedikit berbeza, menawarkan pelbagai faedah. Anda boleh menukar antara jenis dan kekuatan anti-aliasing dalam program yang anda gunakan atau dalam tetapan pemacu kad video anda.

Anti-Aliasing Grafik

Anti-aliasing standard terdapat dalam tiga jenis utama. Anti-aliasing adegan penuh tertua, rata-rata warna piksel tetangga untuk mengurangkan tepi bergerigi. Multi-sampling anti-aliasing diperbaiki pada FSAA dengan melihat kumpulan piksel, mengurangkan daya yang diperlukan untuk proses tersebut walaupun sedikit merosot kualiti gambar. Pada kad video moden, anti-aliasing sampel-liputan (pada kad Nvidia) atau anti-aliasing penapis khas (untuk kad video AMD) mengurangkan lagi tekanan pada pemproses video sambil mengurangkan kualiti sedikit lagi. Tetapan CSAA atau CFAA dengan "Q" setelah pengganda mencatat lebih banyak tempat untuk warna, memulihkan beberapa kualiti yang hilang tetapi menggunakan lebih banyak daya pemprosesan.

Anti-Aliasing Perkiraan Cepat

Dengan FXAA, anda boleh menggunakan penapis anti-aliasing pada hampir semua program walaupun program itu sendiri tidak mempunyai sokongan anti-aliasing biasa. FXAA juga memerlukan kuasa yang lebih sedikit daripada tetapan pengganda yang setara pada MSAA, menjadikannya pilihan alternatif untuk kad video yang kurang berkuasa. Dengan kad mewah anda boleh menggabungkan kedua-dua kaedah anti-aliasing tradisional dengan FXAA untuk mempunyai penapis anti-aliasing terkuat. Walaupun beberapa program menyokong FXAA secara semula jadi, dalam kebanyakan kes anda mesti mengaktifkannya dalam tetapan pemacu kad video anda. Perhatikan bahawa menggunakan FXAA boleh menyebabkan teks kelihatan kabur, jadi jangan gunakannya dalam program yang mempunyai banyak teks.

Pengganda Anti-Aliasing

Semua jenis anti-aliasing hadir dalam kekuatan yang berbeda-beda, ditunjukkan oleh pengganda angka seperti "2x" atau "4x." Dalam satu jenis anti-aliasing, pengganda yang lebih tinggi menghasilkan kesan anti-aliasing yang lebih berkesan sambil memerlukan lebih banyak sumber pemprosesan. Nombor pengganda tidak mempunyai ukuran objektif antara jenis anti-aliasing. Contohnya, 4x MSAA akan kelihatan berbeza dan menggunakan jumlah daya yang berbeza daripada 4x CSAA atau 4x FXAA.

Jenis Jelas

Selain daripada grafik anti-aliasing, Windows sendiri dapat menggunakan anti-aliasing untuk memperbaiki penampilan teks di layar komputer. ClearType meningkatkan resolusi teks dengan bekerja dengan sub-piksel dan bukan keseluruhan piksel pada monitor anda. ClearType tidak menawarkan pilihan atau tetapan terperinci, tetapi Anda dapat menghidupkan atau mematikannya dengan mengklik "Laraskan teks ClearType" di panel kawalan Paparan. ClearType mempengaruhi teks pada ikon, dalam folder dan program yang serasi termasuk banyak suite pejabat.

Amaran

Walaupun anti-aliasing meningkatkan kualiti grafik yang dirasakan, ia melakukannya melalui rata-rata dan kabur. Ini bermaksud bahawa gambar yang anda lihat tidak sesuai dengan fail gambar yang sebenarnya, yang boleh menyebabkan ketidaktepatan dalam beberapa jenis pekerjaan seperti penyuntingan foto dan penggubalan.