Cara Memperbaiki Kad MacBook Pro Airport yang Hilang Kesambungan

Semasa menggunakan MacBook Pro syarikat anda, sambungan Internet yang tidak menyenangkan akan mengganggu. Mungkin ada banyak sebab mengapa kad AirPort di MacBook Pro syarikat anda kehilangan sambungan. Sekiranya menghidupkan semula komputer tidak menyelesaikan masalah, anda mungkin berada jauh dari penghala Wi-Fi di tempat kerja anda. Penghala juga mungkin mengalami kesulitan teknikal. Sekiranya anda baru-baru ini menghidupkan MacBook Pro dari mod Tidur, anda mungkin perlu memperbaharui sewa DHCP anda.

Periksa Lokasi Anda

1

Sahkan kekuatan isyarat semasa anda. Kekuatan isyarat ditunjukkan oleh jumlah bar hitam yang dipaparkan pada ikon AirPort di bar pemberitahuan MacBook anda. Sekiranya anda mempunyai dua atau lebih sedikit bar, anda mungkin berada di pinggir rangkaian penghala Wi-Fi anda.

2

Cari penghala yang anda cuba sambungkan.

3

Gerakkan MacBook Pro anda lebih dekat ke penghala dan periksa lagi bilangan bar pada ikon AirPort.

Nyalakan semula Penghala

1

Cari penghala dan matikan.

2

Tunggu jumlah masa yang disyorkan dalam dokumentasi penghala. Setiap penghala mempunyai jangka masa minimum pengeluarnya mengesyorkan anda menunggu sebelum menghidupkan semula penghala.

3

Hidupkan penghala semula, tunggu sehingga peranti membuat sambungannya, kemudian cuba sambungkan kad AirPort anda sekali lagi.

Perbaharui Pajakan DHCP

1

Klik "Apple" di menu MacBook Pro dan klik "Keutamaan Sistem" pada menu lungsur yang muncul.

2

Klik "Rangkaian."

3

Klik kad Wi-Fi anda dalam senarai peranti rangkaian yang tersedia dan kemudian klik butang "Lanjutan".

4

Klik tab "TCP / IP" dan kemudian klik butang "Perbaharui Sewa DHCP".